Cine este Karnit Flug, prima femeie guvernator a Băncii Centrale a Israelului

Fostul guvernator al Băncii Israelului, Stanley Fisher
Fostul guvernator al Băncii Israelului, Stanley Fisher (Lior Mizrahi / Getty Images)
Mioara Stoica
21.10.2013

După mai mult de 100 de zile cu postul liber, Banca Centrală a Israelului are în sfârşit un nou guvernator. Numele său este Karnit Flug şi are 58 de ani şi a devenit noul guvernator al Băncii Centrale a Israelului. Este prima femeie care vine să acopere acest rol în ţară.

Flug a condus Banca Centrală de când guvernatorul anterior, Stanley Fischer, a demisionat în luna iunie. Înainte de a accepta numirea neogovernatorul a declarat că Banca Centrală şi economia israeliană se va confrunta cu provocări majore.

Analiştii şi mediul de afaceri au salutat numirea lui Flug iar consensul pare să fi venit şi din partea opoziţiei. Numirea lui Karnit Flug a venit după o întâlnire între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de finanţe Yair Lapid.

În cursa pentru postul de guvernator au fost alţi doi candidaţi: Jacob Frenkel, guvernator al Băncii Centrale în 1990 şi preşedinte al JP Morgan Chase Internaţional şi Leo Leiderman, economist-şef la Bank Hapoalim. Frankel a fost tras în jos de o problemă care a fost definită drept o neînţelegere: arestarea în 2006, pentru furtul unei genţi în duty free din aeroportul de Hong Kong. În timp ce Leiderman s-a retras din "motive personale".

Într-o declaraţie, Netanyahu şi Lapid au declarat: "Am fost impresionaţi de activitatea depusă de Karnit Flug în aceste patru luni, în care de fapt, a acoperit rolul de guvernator. Suntem încrezători că va continua să ajute economia israeliană ducând-o spre noi rezultate, în ciuda situaţiei dificile din economia mondială".

Karnit Flug a efectuat doctoratul la Universitatea Columbia, apoi a lucrat ca economist la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Inter - Americană de Dezvoltare. În 2001 a fost numită director al Departamentului de Cercetare de la Bank of Israel şi din iulie 2011, a acoperit rolul de guvernator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor