Israelul ar putea deveni prima ţară fără bani numerar

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.10.2013

Israelul ar putea fi prima ţară din lume din care banii, în forma lor tangibilă, respectiv numerar, vor dispărea. O comisie autorizată de Guvernul israelian analizează modalităţile de îndeplinire a acestui deziderat.

Comisia, condusă de Harel Locker, director de cabinet al Primului Ministru, va încerca să scoată banii fizici din circuitul economic israelian. Banii cash trec uşor de la o persoană la alta, fără ca statul să poată exercita vreun control, ceea ce duce la o înflorire a evaziunii fiscale pe care autorităţile ţării vor să o elimine cât mai curând.

Având în vedere amploarea şi complexitatea scopului urmărit, din comisie vor face parte înalt oficiali din Poliţia Israeliană, Autoritatea Fiscală, Banca Naţională a Israelului, procurori, reprezentanţi ai autorităţii guvernamentală de luptă contra spălării banilor şi terorismului etc.

Specialiştii şi-au propus să găsească o cale de a înlocui banii fizici cu tranzacţiile electronice, ceea ce ar permite o monitorizare strictă a banilor care circulă în Israel. Băncile pot monitoriza operaţiunile - câţi bani depun şi retrag israelienii din conturi -, în timp ce companiile care emit cardurile de credit pot furniza o evidenţă suplimentară a banilor cheltuiţi.

Banii sunt "rai"

Cabinetul Primului Ministru îşi justifică demersul prin faptul că "în întreaga lume este recunoscut faptul că banii în numerar sunt un element-cheie al economiei ilegale şi al spălării de bani." Circulaţia banilor cash permite ca între veniturile declarate şi cele reale să existe diferenţe mari care scapă impozitării de către stat.

"Prin eliminarea banilor cash", au declarat oficiali din cabinetul primului ministru, "va fi posibilă lărgirea bazei de impozitare, precum şi prevenirea spălării banilor." Comisia va studia problema din toate punctele de vedere, urmând să facă apoi recomandări, a mai precizat cabinetul primului ministru.

Analiştii cred însă că este puţin probabil că guvernul să reuşească în demersul său de a îi lasă pe israelieni fără bani numerar. "O astfel de întreprindere ar putea slăbi cu adevărat economia", a declarat un observator. "Singurul lucru pe care îl va obţine guvernul dacă scoate numerarul de pe piaţă va fi să îi împingă pe oameni spre folosirea dolarilor sau a altor valute străine pentru tranzacţiile financiare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor