Israelul blochează materialele de construcţii în Fâşia Gaza. Cauza: noul tunel descoperit

Tunel care ar fi fost săpat de palestinieni pentru a introduce bunuri în Fâşia Gaza, eludând embargoul impus de Israel dupa agresiunea din 2008
Tunel care ar fi fost săpat de palestinieni pentru a introduce bunuri în Fâşia Gaza, eludând embargoul impus de Israel dupa agresiunea din 2008 (DAVID BUIMOVITCH / AFP / Getty Images)

Guvernul israelian a anunţat suspendarea permiselor pentru importul de materiale de construcţii în Fâşia Gaza ca urmare a descoperirii unui tunel subteran care leagă teritoriul palestinian cu israelianul şi potrivit armatei, era destinat pentru "activităţi teroriste".

Decizia, de fapt, suspendă un permis emis doar cu o lună în urmă după interzicerea totală a importurilor de ciment şi oţel în Gaza, când în 2007 Israelul a impus un embargo asupra enclavei. Singurele materiale permise să treacă de atunci au fost cele destinate pentru proiecte internaţionale, deoarece guvernul israelian se temea că acestea ar putea fi folosite în scopuri militare şi "dăunătoare".

După 2008, în urma embargoului impuse de Israel, Gaza a devenit un imens lagăr în care trăiesc 1,7 milioane de palestinieni, asupra cărora este impus un embargo cvasi-total - de la alimente la materiale de construcţii.

Descoperit săptămâna trecută, tunelul în cauză - a declarat armata - a fost construit pentru activităţi teroriste împotriva civililor israelieni şi personalului de securitate din Israel. Armata - potrivit rapoartelor mass-media - a estimat lungimea tunelului din Gaza în Israel la aproximativ 2,5 kilometri. Existenţa sa, a declarat Ministrul Apărării israeliene Moshe Yaalon "este o dovadă în plus că Hamas, în ciuda armistiţiul impus continuă să se pregătească pentru luptă". Potrivit ministrului Yaalon, guvernul "va continua să acţioneze ferm împotriva celor care încearcă să lovească cetăţenii israelieni".

Asociaţia israeliană pentru Apărarea Drepturilor Omului Gisha, care militează pentru libertatea de mişcare a palestinienilor, a denunţat suspendarea importurilor de materiale de construcţii: "Israelul are obligaţia de a lua măsuri pentru a proteja vieţile soldaţii şi cetăţenii săi – acuză Gisha într-o declaraţie - dar nu este clar cum, prevenirea intrării de materiale de construcţii, dintre care unele sunt destinate pentru proiecte internaţionale, contribuie la acest obiectiv".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe