Israelul lansează atacuri în Siria după un bombardament cu rachete dinspre Liban

Mai multe rachete au lovit joi un sat israelian de lângă graniţa libaneză, iar Israelul a răspuns atacând partea siriană a Înălţimilor Golan. Regimul din Tel Aviv a declarat că atacul asupra sa a fost lansat de un grup militant palestinian susţinut de Iran, conform Reuters.
Un tun mobil al armatei israeliene este staţionat în apropiere de graniţa cu Siria în partea israeliană a Înălţimilor Golan, 27 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.08.2015

Mai multe rachete au lovit joi un sat israelian de lângă graniţa libaneză, iar Israelul a răspuns atacând partea siriană a Înălţimilor Golan. Regimul din Tel Aviv a declarat că atacul asupra sa a fost lansat de un grup militant palestinian susţinut de Iran, conform Reuters.

Grupul Jihadul Islamic a respins acuzaţia israeliană şi, anterior, a ameninţat cu represalii dacă unul dintre activiştii săi aflaţi în detenţie în Israel, Mohammed Allan, moare în urma grevei foamei.

Oficialii israelieni au declarat că două rachete au lovit în apropierea unui sat nordic din Galileea Superioară, în apropierea graniţei cu Libanul, declanşând incendii de vegetaţie, fără să se înregistreze victime. Sirenele de avertizare pentru raiduri aeriene au trimis rezidenţii în adăposturi.

Atacul a fost neobişnuit în condiţiile în care frontiera a fost în mare parte liniştită de la războiul din 2006 dintre Israel şi grupul de gherilă libanez Hezbollah. În contrast, partea israeliană de la Înălţimile Golan, aproximativ 16 km spre est, a fost atacată ocazional dinspre Siria în timpul ultimilor câţiva ani de război civil sirian.

Armata israeliană a susţinut într-o declaraţie că rachetele care au lovit Galileea Superioară “au fost lansate din partea siriană a Înălţimilor Golan ... de către Jihadul Islamic, care este finanţat de Iran”.

Israelul “trage la răspundere guvernul sirian pentru atacurile care provin din Siria”, a declarat armata israeliană, adăugând că a răspuns prin atacarea unor ţinte din Siria.

O sursă militară israeliană a declarat că forţele aeriene şi de artilerie au desfăşurat 5 sau 6 lovituri în partea siriană a Înălţimilor Golan.

Televiziunea de stat siriană a confirmat loviturile israeliene, adăugând că au fost produse numai pagube materiale de rachetele care au vizat un centru de transport şi o clădire publică din zona Quneitra, în apropierea graniţei israeliene.

Surse rebele din Siria, totuşi, au declarat că rachetele israeliene au lovit câteva centre militare siriene din Golan. Un observator a raportat iniţial prezenţa unor victime, însă fără a da detalii.

Liderii grupului Jihadul Islamic îşi au sediul în capitala siriană şi majoritatea susţinătorilor lor se află în Fâşia Gaza.

Dawoud Shehab, un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic în Gaza, a negat faptul că grupul a atacat Israelul din partea siriană a Înălţimilor Golan.

“Israelul încearcă să devieze atenţia de la înfrângerea pe care a suferit-o în faţa determinării deţinutului erou Mohammed Allan”, a declarat Shehab pentru Reuters.

Allan a refuzat să mănânce timp de 65 de zile în semn de protest faţă de detenţia sa în Israel fără să aibă loc un proces. Miercuri, el şi-a suspendat greva foamei după ce Înalta Curte a Israelului a suspendat mandatul său de arestare.

Jihadul Islamic a ameninţat că va ataca Israelul dacă Allan va muri în urma grevei foamei. În schimb, regimul din Tel Aviv a desfăşurat interceptori de rachete Iron Dome în zona Fâşiei Gaza ca o măsură de precauţie.

Jihadul Islamic a recunoscut că primeşte sprijin din partea Iranului, iar Israelul a încercat să evidenţieze suportul iranian pentru grupurile înarmate regionale în campania sa de convingere a legiuitorilor americani să respingă controversatul acord nuclear semnat între Iran şi marile puteri în 14 iulie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor