Netanyahu: Iranul doreşte să “cucerească lumea”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Iranul reprezintă o ameninţare mai mare pentru Occident decât o reprezintă grupul jihadist Statul Islamic, adăugând că Teheranul plănuieşte să “cucerească lumea”, conform publicaţiei Times of Israel.

“Agresiunea iraniană tot mai mare este mult mai periculoasă decât cea a Statului Islamic, care este suficient de periculoasă”, a declarat Netanyahu în cadrul unei ceremonii memoriale desfăşurate pe Muntele Herzl din Ierusalim cu ocazia comemorării a 111 ani de la moartea lui Theodor Herzl, întemeietorul sionismului modern.

“Şi această agresiune, care urmăreşte să ajungă în fiecare colţ al lumii, are ca scop final cucerirea lumii”, a adăugat Netanyahu.

Deşi şiiţii iranieni şi grupul sunit Statul Islamic se luptă unii cu alţii, ei împărtăşesc scopul comun al distrugerii valorilor occidentale, a susţinut premierul israelian, care deseori pune Statul Islamic pe picior de egalitate cu Iranul sau grupurile militante palestiniene.

Netanyahu a criticat acordul pe care marile puteri vor sa îl încheie cu Iranul în privinţa programului său nuclear, susţinând că se fac prea multe concesii în favoarea iranienilor.

Premierul s-a opus cu tărie acestui acord, declarând că, pe lângă faptul că nu merge prea departe în privinţa eliminării capacităţii iranienilor de a obţine arme nucleare, acesta de fapt ajută Iranul in procesul de căutare a unor astfel de arme.

Iranul finanţează grupul şiit libanez Hezbollah şi facţiunile islamiste palestiniene, pe care Israelul şi multe ţări occidentale le consideră organizaţii teroriste. Teheranul şi Hezbollah au fost acuzate de organizarea unor atacuri teroriste internaţionale majore, incluzând bombardarea în 1994 a centrului evreiesc AMIA în Argentina, în care au murit 85 de oameni, şi bombardarea în 1983 a barăcilor armatei americane din Beirut, în care au murit 299 de soldaţi.

Miniştrii din SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania – aşa zisul grup P5 1 – au extins marţi termenul limită al negocierilor nucleare iraniene până vineri, după ce au ratat alte două termene limită într-o singură săptămână, cel din 30 iunie şi cel din 7 iulie.

Acordul urmăreşte să restricţioneze semnificativ programul nuclear iranian în schimbul uşurării sancţiunilor economice impuse de Occident împotriva Iranului.

Marile puteri se tem că Teheranul urmăreşte să obţină arme nucleare, în timp ce iranienii susţin că programul lor nuclear are doar scopuri paşnice şi civile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe