Şeful biroului iranian pentru Israel executat pentru spionaj


Soldaţi israelieni patrulează în sectorul ocupat de Israel in Golan Heights.
Soldaţi israelieni patrulează în sectorul ocupat de Israel in Golan Heights. (AFP/Getty Images)

Conform website-ului israelian Debkafile, care a citat surse iraniene foarte credibile ce locuiesc în exil în Europa, directorul biroului însărcinat cu probleme legate de Israel din cadrul serviciul secret al Gărzilor Revoluţionare, a fost împuşcat de un pluton de execuţie la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie după ce a fost acuzat de spionaj în favoarea Israelului.

În vârstă de 46 de ani, numele de cod al bărbatului era Seyyed Ahmed Dabiri. Numele său real nu este cunoscut. Sursele raportează că el a fost judecat de un tribunal marţial al Gărzilor şi că a fost găsit vinovat pentru că ar fi furnizat Israelului anumite informaţii secrete, inclusiv asupra mişcărilor comandanţilor militari iranieni în Siria, privind livrările de arme ale Iranului în Siria şi privind convoaiele de arme trimise grupării Hezbollah din Liban.

Suspiciunile au căzut pentru prima dată asupra lui Dabiri după ce o lovitură aeriană israeliană a lovit un convoi Hamas în cadrul căruia au fost omorâţi mai mulţi oficiali de rang înalt iranieni şi ai Hezbollah.

Comandanţii Hezbollah se aflau într-o vizită strict secretă în satul Mazraat Amal în apropiere de oraşul Quneitra din Înălţimile Golan în 18 ianuarie. Ei se aflau acolo pentru a monitoriza pregătirile în vederea poziţionării unei rachete Hezbollah în apropierea avanposturilor din Golan ale forţelor de apărare israeliene. Misiunea a fost un dezastru.

În acel atac au fost ucişi de asemenea generalul iranian Mohammad Ali Allah-Dadi, însărcinat cu frontul sirian, Ali al-Tabtababni, un ofiţer de rang înalt în serviciul informaţional al Hezbollah şi Jihad Mughniyeh, fiul fostului lider Hezbollah Imad Mughniyeh.

După lovitura aeriană, planul a fost abandonat şi acea măsură a avut efecte devastatoare asupra conducerii militare iraniene şi a Hezbollah. Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah a anunţat la acea vreme că împotriva Israelului se luptă fără mănuşi şi că, în privinţa statului evreu, nu mai sunt valabile “regulile de luptă”.

Şeful IRGC, generalul Ali Jafari şi comandantul iranian în Orientul Mijlociu, generalul Qassem Suleimani, au ordonat o investigaţie cuprinzătoare pentru a fi găsiţi cei vinovaţi de scurgerea de informaţii către Israel în legătură cu operaţiunea din Înălţimile Golan.

Conform exilaţilor iranieni, înaltul comandament al Hezbollah şi sediul Gărzilor Revoluţionare din Teheran au fost investigate în mod cuprinzător.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe