Războiul sirian se extinde în Liban

Siria, intrarea în oraşul Maalula
Siria, intrarea în oraşul Maalula (ANWAR AMRO / AFP / Getty Images)

În acest week-end, războiul civil sirian s-a extins în Liban, unde a avut loc un conflict între militanţi şi armata libaneză, în Arsal, un oraş de pe valea Beqaa de la graniţa cu Siria. Cel puţin zece soldaţi libanezi au murit.

Militarii libanezi l-au arestat pe liderul Jabhat al-Nusra, Emad Jumaa, care i-a informat că ciocnirile nu au fost pornite doar în semn de răzbunare ca urmare a reţinerii sale, ci constituie un atac planificat împotriva Libanului.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este cel mai periculos incident cu care s-au confruntat Libanul şi libanezii, deoarece arată clar că există cineva care plănuieşte şi se pregăteşte să atace Libanul şi care plănuieşte să saboteze armata libaneză şi pe rezidenţii din Arsal”, se precizează într-un comunicat al armatei libaneze.

Potrivit Reuters, surse din contraspionaj au afirmat că Frontul al-Nusra a luat 16 soldaţi ostatici după un atac asupra unui punct de control libanez. Grupul de militanţi a publicat un material video pe pagina sa de Facebook susţinând că ostaticii şi-au anunţat dezertarea din armată şi din gruparea Hezbollah.

Libanul este un factor principal al conflictelor din Siria şi Gaza din motive geografice şi politice. Unul din motive îl reprezintă faptul că ţara are graniţă comună cu Siria şi Israel. De asemenea, găzduieşte Hezbollah, un grup şiit militant care s-a aliat cu regimul Bashar al Assad din Siria şi cu Hamas împotriva Israelului.

Arsal este foarte aproape de centrul conflictelor, fiind un oraş sunit înconjurat de teritoriile regimului pro-Siria şi de forţele şiite libaneze.

Sâmbătă, în regiunea de graniţă Qalamoun dintre Siria şi Liban, au izbucnit o serie de conflicte între grupările Statul Islamic, Frontul Al-Nusra şi forţele regimului sirian susţinut de militanţii Hezbollah. Cel puţin 20 de soldaţi ai forţelor siriene au fost ucişi, potrivit rapoartelor, precum şi alte câteva zeci de luptători din tabăra militanţilor extremişti.