Sub presiunea internaţională, Israelul retrage majoritatea forţelor terestre din Fâşia Gaza
alte articole
Israelul a retras majoritatea forţelor terestre din Fâşia Gaza, duminică, într-o aparentă încetare a operaţiunii militare lansate împotriva mişcării Hamas, care a durat aproape o lună, şi care a provocat moartea a peste 1.800 de palestinieni, în mare parte civili, şi 60 de israelieni, majoritatea soldaţi.
În timp ce Israelul se apropia de îndeplinirea misiunii sale, conflictele devastau mai multe părţi din Gaza. Cel puţin 10 persoane au fost ucise în urma unui bombardament asupra unui refugiu administrat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit oficialilor ONU.
Statele Unite au criticat Israelul în urma bombardamentelor devastatoare, precizând că au fost „consternate” de acest atac „ruşinos”.
Dar oficialii Hamas au anunţat că vor continua lupta, iar Israelul nu s-a arătat dispus să încheie ofensiva în ciuda îndeplinirii obiectivului principal.
Israelul a început operaţiunea militară pe scară largă în Fâşia Gaza pe 8 iulie, ca răspuns la sutele de atacuri cu rachetă lansate spre oraşele israeliene de militanţii islamişti. Pe 17 iulie, armata israeliană a desfăşurat forţele terestre în cadrul unei misiuni care avea ca scop distrugerea tunelurilor folosite de Hamas pentru lansarea atacurilor cu rachete.
Hamas a lansat peste 3.000 de rachete pe teritoriul Israelului în timpul celei mai sângeroase confruntări dintre cei doi inamici tradiţionali din Orientul Mijlociu.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Peter Lerner, a confirmat că majoritatea forţelor terestre au fost retrase din Gaza după ce armata a concluzionat că a distrus o mare parte din reţeaua de tuneluri.
Israelul a detectat peste 30 de tuneluri care erau săpate de-a lungul graniţei, în ceea ce a denumit un „atac sincronizat” asupra Israelului.
În sudul Israelului se puteau vedea vehicule blindate transportate cu viteză redusă pe platformele unor autotrenuri, în apropierea Fâşiei Gaza, în timp ce soldaţii împătureau steagurile de pe un tanc şi îşi împachetau echipamentul şi sacii de dormit.
Totuşi, Lerner a declarat că operaţiunea nu s-a terminat şi că Israelul va continua să ţintească capabilităţile de lansare a rachetelor Hamas şi locurile prin care militanţii grupării Hamas se infiltrează în Israel.
Tel Aviv-ul a anunţat că va implementa, luni de la ora 7:00 locală , o „fereastră umanitară” de şapte ore în Fâşia Gaza, cu excepţia părţii situate la est de oraşul Rafah, în sudul enclavei, „unde au loc în continuare confruntări şi unde se menţine prezenţa militară israeliană”. Armata va răspunde la orice atac venit în această perioadă de timp.
În timp ce se afla sub presiunea internaţională care cerea oprirea conflictelor din cauza numărului foarte mare de victime în rândul civililor, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că va continua campania militară împotriva Hamasului.
Oficialii ONU au anunţat că peste trei sferturi dintre persoanele ucise sunt civili, inclusiv cele 10 persoane ucise duminică la şcoala ONU, care era utilizată drept adăpost.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, consideră că atacul reprezintă un „ultraj moral şi un act criminal” şi a cerut o investigaţie rapidă, în timp ce departamentul american de Stat a condamnat atacul într-un limbaj neobişnuit de dur.
Potrivit martorilor, atacurile israeliene au lovit în faţa porţilor principale ale şcolii; organizaţia caritabilă Semiluna Roşie a precizat că atacul a avut loc în timp ce oamenii stăteau la coadă pentru a primi mâncare din partea personalului organizaţiei. Ministrul Sănătăţii Ashraf al-Kidra a adăugat că, pe lângă persoanele ucise, alte 35 au fost rănite.
În timpul ultimelor confruntări, adăposturile ONU au fost lovite de armata israeliană de şapte ori. Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA) a anunţat că Israelul a reprezentat cauza bombardamentelor de fiecare dată. Dar a precizat şi că a găsit, de trei ori, cutii cu rachete în şcoli administrate de UNRWA.
Israelul acuză Hamasul că utilizează zonele civile drept adăposturi şi anunţă că grupul militant islamist este responsabil pentru numărul mare al deceselor deoarece foloseşte civilii drept „scuturi umane”.
Artileria israeliană a lovit două clădiri înalte cu birouri, duminică, în suburbiile oraşului Gaza, potrivit martorilor. Al-Kidra a anunţat că peste 50 de palestinieni au fost ucişi, incluzând 10 membri ai unei familii în timpul unui singur atac în Fâşia Gaza.
Israelul a anunţat că a atacat 63 de poziţii duminică şi că aproape 100 de rachete şi de proiectile au fost trimise spre teritoriile israeliene.
De asemenea, armata israeliană a anunţat că a găsit trei motociclete într-unul din tunelurile care duc spre Israel. Se presupune că autovehiculele trebuiau să faciliteze un atac împotriva israelienilor şi să ajute militanţii să se deplaseze mai rapid.
În Gaza, oficialii Hamas au anunţat că nu vor opri atacurile cu rachete până când Israelul nu va ridica blocada impusă asupra teritoriului palestinian devastând economia locală. Tel Aviv-ul, care a impus blocada în 2007 împreună cu Egiptul, susţine că această măsură este necesară pentru stoparea atacurilor efectuate de Hamas.