Peste 400 de soldaţi ucraineni au trecut graniţa în Rusia

Soldat ucrainean.
Soldat ucrainean. (youtube.)

Un grănicer rus a anunţat, luni, că peste 400 de soldaţi ucraineni au trecut graniţa în Rusia, potrivit Interfax. Nu se cunoaşte motivul exact care i-a determinat să traverseze în teritoriile ruse, ambele tabere oferind versiuni diferite a incidentului.

Grănicerul rus a anunţat că soldaţii au dezertat iar Rusia le-a oferit un coridor sigur, în timp ce purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a precizat că soldaţii, fără să ofere numărul exact, au fost forţaţi să se refugieze pe teritoriul rus după ce au rămas fără muniţie în urma unui schimb de focuri cu forţele pro-Rusia din estul Ucrainei.

Vasily Malayev, şeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), a anunţat că 438 de soldaţi ucraineni au ajuns în Rusia, luni.

Armata ucraineană a confirmat că o parte dintr-o brigadă a intrat cel mai probabil pe teritoriul rus dar a contestat versiunea rusă a evenimentelor.

Purtătorul de cuvânt al operaţiunii ucrainene din estul ţării, Oleksi Dmitraşkovski, a explicat că soldaţii brigăzii 72-a a armatei a fost împinsă din poziţia sa într-un foc continuu din partea forţelor pro-Rusia.

Paramilitarii afiliaţi Kremlinului au lansat un atac de patru ore cu ajutor tancurilor, mortierelor, artileriei şi a lansatoarelor de rachete Grad. La un moment dat brigada ucraineană a fost forţată să se despartă în două unităţi, a explicat purtătorul de cuvânt.

”Una trebuia să se despartă şi să-şi unească forţele cu o unitate de susţinere. Cealaltă unitate trebuia să asigure foc de acoperire”, a declarat Dmitraşkovski. ”Făcând asta aceştia şi-au consumat complet amuniţia, după care şi-au abandonat poziţiile şi au ajuns la un loc în apropiere de o trecătoare de graniţă în teritoriul rus”, a explicat oficialul.

Purtătorul de cuvânt a anunţat că este prea devreme pentru a confirma câţi soldaţi au trecut în Rusia.

”Noi nu avem astfel de informaţii. Ruşii sunt capabili să susţină tot ceea ce vor”, a adăugat acesta.

Luni, Interfax a anunţat că forţele aeriene ruse au început exerciţiile militare în regiunile centrale şi vestice ale ţării, inclusiv în apropiere de graniţa cu Ucraina, ceea ce ar putea amplifica tensiunea cu Moscova. Se crede că Rusia se pregăteşte să-şi flexeze muşchii împotriva Ucrainei.

Exerciţiile vor începe luni şi vor dura până vineri, desfăşurând peste 100 de avioane de luptă, bombardiere şi elicoptere. Manevrele vor face parte dintr-o serie mai lungă de exerciţii militare.

Forţele pro-Rusia, care au capturat mai multe oraşe din regiunile estice, Doneţk şi Lugansk, au fost susţinute constat de Moscova cu armament greu, echipament, paramilitari şi finanţe. Armata ucraineană a început în aprilie o campanie de eliberare a oraşelor ocupate, conflictele provocând cel puţin 1.129 de decese în rândul civililor, potrivit ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe