Germania: creşterea radioactivităţii în Europa ar proveni din Urali

(Daniel Berehulak/Getty Images)
Adrian Sturdza
11.10.2017

O creştere bruscă a nivelului de radioactivitate în părţi din Europa Centrală şi de Vest de săptămâna trecută continuă să îngrijoreze experţii.

Agenţia pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor din Germania a detectat niveluri mărite de radiaţie în şase puncte din Europa – inclusiv în Austria, Franţa, Germania, Italia şi Elveţia. În partea de Est şi în Balcani nu au fost efectuate măsurători.

După părerea experţilor agenţiei, radiaţia nu poate proveni de la vreun accident apărut într-o centrală nucleară. „Noi analize ale sursei substanţei radioactive – Ruteniu-106 – sugerează că provine din Europa de Est, la o distanţă de aproximativ 1000 km de Germania. Analizele privind sursa materialului radioactiv indică probabilitatea ca originea să fie în Uralii de sud”.

“Dar alte regiuni ale Rusiei nu pot fi nici ele excluse”.

Ruteniul-106 este un izotop folosit în tratamentele împotriva cancerului la ochi şi în generatoarele termoelectrice care alimentează sateliţii.

Conform experţilor, nivelul radioactivităţii nu prezintă riscuri pentru oameni. Ruteniul-106 are, de asemenea un timp mic de înjumătăţire, astfel încât nivelul de radiaţii scade într-un timp relativ scurt.

O creştere bruscă a nivelului de radioactivitate a fost remarcată în februarie, generând speculaţii că ar proveni de la un test nuclear secret efectuat de Rusia.

Creşterea din februarie provenea dintr-un izotop de iod – Iod-131 – fiind detectată prima oară la graniţa dintre Rusia şi Norvegia. În scurt timp radioactivitatea s-a extins în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania – însă autorităţile au decis să muşamalizeze incidentul, deoarece au considerat că nivelul scăzut nu prezintă pericol public, şi din dorinţa de a nu genera panică.

Însă incidentul a generat ipoteza că Rusia ar testa arme nucleare în Arctica – deoarece Iodul-131 este un produs secundar al exploziilor nucleare pe baza de plutoniu sau uraniu-235 – deci în bombele nucleare detonate de SUA şi Rusia la începutul Războiului Rece.

Site-ul suedez Cornucopia a scris la momentul respectiv că „Rusia îşi pune la punct armele nucleare şi nu este imposibil ca ei să dezvolte noi încărcături nucleare şi, de ce nu, chiar şi vectori”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor