Şeful gărzilor iraniene sugerează pericolul unui atac cu rachete dacă SUA extinde sancţiunile

Şeful Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) a sugerat că forţele militare americane din Orientul Mijlociu ar putea fi ţinta unui atac iranian cu rachete dacă Washingtonul impune noi sancţiuni împotriva Teheranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)
Andrei Popescu
09.10.2017

Comentariile lui Ali Jafari au fost făcute duminică, după ce mai multe rapoarte media au notat că preşedintele american Donald Trump intenţionează să anunţe planuri de respingere a certificării acordului nuclear din 2015, ce a fost încheiat între Iran şi marile puteri, declarînd că [acordul] nu este în interesul SUA. Mişcarea va oferi Congresului controlat de republicani 60 de zile pentru a decide dacă SUA va reimpune sancţiunile împotriva Teheranului, care au fost suspendate în baza acordului.

Agenţia oficială de ştiri a Iranului, IRNA, l-a citat pe Jafari afirmând că, “în cazul în care intră în vigoare noi sancţiuni”, SUA ar trebui să “îşi mute bazele regionale pe o rază de 2.000 km” de Iran, adăugând că 2.000 de km este “raza rachetelor iraniene”.

Armata americană deţine în prezent baze aflate la mai puţin de 800 km de graniţele Iranului, în ţări învecinate cu Iranul.

În plus, Jafari a declarat că, dacă SUA desemnează IRGC drept un grup terorist, atunci acesta va considera armata americană ca fiind un grup terorist.

IRGC, cea mai puternică forţă de securitate internă şi externă a Iranului, este cunoscută pentru discursurile sale dure, dar aceasta nu exprimă poziţia oficială ţării.

SUA a desemnat ramura externă a IRGC – Forţa Quds – şi mai multe persoane şi entităţi asociate cu această organizaţie ca având natură teroristă, dar nu a aplicat eticheta asupra întregulului IRGC.

Într-un interviu înregistrat în urmă cu câteva zile şi difuzat în 7 octombrie la Trinity Broadcasting Network, preşedintele Donald Trump a refuzat să specifice intenţiile sale privind acordul nuclear cu Iranului, dar a precizat că este “foarte nemulţumit de acord... Sunt foarte nemulţumit de atitudinea lor”.

“Ei, practic, provoacă probleme, predominant în Orientul Mijlociu”, a declarat Trump.

Cele mai recente comentarii ale lui Trump sunt similare cu ceea ce a declarat în cadrul unei întâlniri care a avut loc în 5 octombrie la Casa Albă cu lideri militari. Întâlnirea a avut loc cu 10 zile înaintea expirării termenului limită înaintea luării unei decizii în ceea ce priveşte confirmrea faptului dacă Iranul respectă acordul, pe care l-a criticat, de altfel, intens.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat în legătură cu consecinţele nespecificate dacă SUA se retrage din acordul pe baza căruia Teheranul a convenit să îşi restricţioneze activităţile nucleare în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale.

Alţi semnatari ai acordului sunt Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

SUA şi alte guverne occidentale se tem că Iranul urmăreşte să dezvoltate arme nucleare. Teheranul, în schimb, a declarat că programul său nuclear are doar o natură paşnică, inclusiv generarea de electricitate.

De asemenea, Washingtonul a impus câteva runde de sancţiuni împotriva Iranului din cauza unor lansări de rachete efectuate de acesta, considerând că testele încalcă prevederile acordului – lucru negat de Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor