Iranul foloseşte cartea UE pentru a intra în Organizaţia Mondială a Comerţului
alte articole
În timpul unei vizite în Teheran efectuată de o echipă UE, în care ambele tabere au discutat despre o expansiune semnificativă a legăturilor economice şi energetice, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a lăudat suportul UE oferit Iranului pentru a se alătura Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a discutat despre un “nou început” în relaţiile cu Europa.
Şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini, a cărei echipă de şapte comisari a fost cea mai mare delegaţie ce a vizitat Teheranul în ultimii zece ani, a susţinut că este în interesul Europei pentru a se asigura că băncile europene se simt încrezătoare să facă afaceri cu Iranul.
Dar ea a criticat Teheranul pentru testarea unor rachete balistice în ciuda acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri şi a adăugat că UE va continua să rămână fermă în privinţa încălcărilor drepturilor omului în Iran.
După acordul nuclear de anul trecut, marile puteri conduse de SUA şi UE au ridicat majoritatea sancţiunilor lor asupra Republicii Islamice în luna ianuarie în schimbul restricţionării parţiale a programului nuclear al acesteia.
În ciuda acordului nuclear, unele dintre sancţiunile SUA rămân în vigoare şi băncilor americane li se interzice să facă afaceri cu Iranul direct sau indirect deoarece Washingtonul continuă să acuze Teheranul de susţinerea terorismului şi permiterea comiterii de abuzuri împotriva drepturilor omului.
Unele bănci europene – precum BNP Paribas din Franţa sau Commerzbank AG din Germania, la un moment dat lovite de amenzi americane imense pentru că au încălcat sancţiunile – se tem să nu aibă neplăceri din cauza numeroaselor altor restricţii impuse de Washington, care rămân în vigoare.
Casa Albă a declarat vineri că acordul nuclear de anul trecut nu prevede ca SUA să permită iranienilor accesul la sistemul financiar global.
“Iranul şi UE vor aplica presiuni asupra SUA pentru a facilita cooperarea băncilor non-americane cu Iranul”, a susţinut Zarif la o conferinţă de presă cu Mogherini desfăşurată în Teheran.
“Este esenţial că cealaltă parte, în special SUA, să îşi îndeplinească angajamentele nu pe hârtie ci în practică şi să înlăture în special obstacolele din sectorul bancar”.
Zarif şi Mogherini au susţinut într-o declaraţie comună că UE şi Iranul au căzut de acord asupra expansiunii relaţiilor economice şi asupra “încurajării cooperării bancare”.
“UE va susţine şi va asista Iranul pentru a deveni un membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)” şi va urmări să deschidă o misiune diplomatică permanentă a UE în Teheran, arată declaraţia.
“Astăzi este un nou început în privinţa relaţiilor dintre Iran şi UE. Sperăm ca această cooperare între naţiunea iraniană şi Uniunea Europeană va promova interese comune şi dezvoltarea globală”, a declarat Zarif, fiind citat de agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.
Mogherini, care a condus o echipă de şapte comisari UE, a susţinut că cooperarea în privinţa energiei va fi de asemenea importantă în condiţiile în care petrolul şi gazul iranian vor deveni din nou o parte a amestecului energetic european şi vor ajuta la creşterea securităţii energetice a blocului.
Oficialii iranieni s-au plâns că ţara lor nu obţine beneficiile economice depline ale acordului nuclear datorită “făţărniciei” americanilor, dar Washingtonul consideră testarea de rachete de către Iran a afectat afacerile.
De la acordul nuclear din iulie 2015, Gărzile Revoluţionare iraniene au desfăşurat de două ori teste de rachete. Trezoreria SUA a impus ca răspuns noi sancţiuni asupra entităţilor şi persoanelor asociate cu acel program.
Preşedintele Obama a declarat luna trecută că Iranul a respectat până acum acordul nuclear, dar testele iraniene de rachete balistice – pe care erau scrise slogane care prevesteau distrugerea Israelului – au subminat spiritul acordului.
În ciuda ridicării sancţiunilor legate de programul nuclear iranian, UE a extins unele dintre sancţiunile sale asupra Teheranului datorită încălcării drepturilor omului în Republica Islamică.
UE este îngrijorată de cele peste 1.000 de execuţii care au avut loc în Iran anul trecut. Mogherini a susţinut că UE va continua să rămână fermă asupra chestiunii drepturilor omului, în timp ce va păstra deschis dialogul cu Iranul.