Israelul cere puterilor mondiale să pedepsească Iranul pentru testarea rachetelor

La câteva zile după ce Iranul a testat câteva rachete balistice de rază medie, premierul israelian a făcut apel la marile puteri mondiale să adopte măsuri punitive împotriva Teheranului întrucât testele ar fi încălcat o rezoluţie ONU.
O rachetă balistică este testată şi lansată dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 9 martie 2016.
O rachetă balistică este testată şi lansată dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 9 martie 2016. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut sâmbătă puterilor mondiale să ia măsuri punitive imediate împotriva Iranului după ce acesta a testat recent câteva rachete balistice.

O serie de teste desfăşurate de Gărzile Revoluţionare ale Iranului a cauzat temeri internaţionale, iar SUA, Franţa şi alte ţări au declarat că, dacă sunt confirmate, lansările de rachete balistice capabile nuclear ar reprezenta o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Netanyahu s-a opus cu tărie unui acord nuclear internaţional cu Iranul, care a dus la ridicarea în luna ianuarie a sancţiunilor economice impuse asupra Teheranului. Poziţia premierului israelian a tensionat semnificativ relaţia sa cu preşedintele american Barack Obama.

Conform unei declaraţii din partea biroului lui Netanyahu, premierul israelian a cerut Ministerului de Externe să solicite celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) şi Germaniei – puterile care au negociat acordul nuclear cu Iranul – să acţioneze.

Declaraţia a mai susţinut că adoptarea unor măsuri punitive împotriva Iranului va fi “un test pentru abilitatea marilor puteri de a aplica acordul nuclear.”

SUA a declarat că va ridica această chestiune în timpul consultărilor cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU, ce vor avea loc în această săptămână, adăugând că va cere statelor să coopereze în privinţa subminării programului iranian de rachete, a precizat vineri Samantha Power, delegatul american la ONU.

SUA a declarat că testele iraniene de rachete nu au încălcat termenii controversatului acord nuclear dintre Teheran şi cele şase puteri majore, acord care a fost susţinut de Rezoluţia 2231, adoptată în iulie 2015. Restricţiile ONU asupra rachetelor şi un embargou impus asupra Iranului în privinţa armelor nu fac tehnic parte din acordul nuclear.

Diplomaţii CSONU au susţinut că vor aştepta mai întâi ca agenţiile naţionale de informaţii să confirme dacă rachetele testate de Iran erau capabile nuclear.

De asemenea, ei au mai declarat că Rusia şi China, care s-au opus continuării restricţiilor ONU asupra programului de rachete iranian, vor bloca probabil acţiunea CSONU, arată Reuters.

Ministerul iranian de Externe a declarat săptămâna trecută că testele nu au încălcat prevederile acordului nuclear.

Un comandant de vârf al Gărzilor Revoluţionare iraniene a fost citat în urmă cu peste o săptămână afirmând că rachetele balistice de rază medie ale Iranului au fost proiectate pentru a fi capabile să lovească Israelul.

“Motivul pentru care am proiectat rachetele cu o rază de acţiune de 2.000 km este ca ele să fie capabile să lovească de la o distanţă sigură inamicul nostru, regimul sionist”, a declarat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, fiind citat de agenţia iraniană de ştiri de stat ISNA.