Rusia alături de Iran: testarea rachetelor nu a încălcat acordul nuclear
alte articole
Rusia ia partea Iranului în privinţa testelor sale de rachete balistice, susţinând că acestea nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear încheiat în iulie 2015, lucru care ar putea cauza noi tensiuni diplomatice între Washington şi Moscova.
Argumentul Iranului şi Rusiei este acela că rezoluţiile ONU doar sugerează că Teheranul nu poate testa şi lansa rachete balistice.
SUA, Germania şi unii membri ai Consiliului de Securitate al ONU nu sunt de acord şi se pregătesc să publice un raport oficial pentru a-şi susţine cazul, conform Washington Free Beacon.
Între timp, Iranul intenţionează să lanseze o rachetă balistică în spaţiu. Fox News a raportat că racheta, cunoscută sub numele de Simorgh, a fost alimentată la o locaţie nedezvăluită. Oficialii susţin că nu au văzut acel tip de rachetă lansat în spaţiu.
Este posibil ca racheta să fie capabilă să transporte un focos nuclear.
Rezoluţia ONU 2231 susţine că Iranul “nu poate desfăşura niciun fel de activitate legată de rachete balistice capabile să livreze arme nucleare”.
“Ultimele rachete testate reprezintă o dovadă suplimentară a agresiunii Iranului şi a modului în care liderii săi intenţionează să folosească banii pe care îi vor primi înapoi pe baza acordului nuclear promovat de Obama”, a declarat Mc Thornberry, preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor a SUA.
Unii membri ai Congresului american au făcut presiuni asupra lui Obama ca să reacţioneze la testele iraniene de rachete.
Recent, Iranul şi Rusia au încheiat un acord militar în valoare de 8 miliarde de dolari. SUA s-ar putea opune unor părţi din acest acord, conform liniilor directoare ale ONU, dar nu este clar dacă administraţia Obama îşi va folosi dreptul pentru veto.