Iranul a făcut pregătiri pentru a mina Strâmtoarea Ormuz [Surse]

Un avion zboară deasupra munţilor în sudul Strâmtorii Hormuz. (Captură Foto)
Redacţia
02.07.2025

Armata iraniană a încărcat mine navale pe vase aflate în Golful Persic luna trecută, o mişcare care a amplificat îngrijorările de la Washington potrivit cărora Teheranul s-ar pregăti să blocheze Strâmtoarea Ormuz, în urma atacurilor Israelului asupra unor obiective iraniene, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Pregătirile, care nu au mai fost raportate până acum şi care au fost detectate de serviciile de informaţii americane, au avut loc la scurt timp după ce Israelul a lansat primul atac cu rachete asupra Iranului, pe 13 iunie, au precizat sursele, sub protecţia anonimatului, din cauza caracterului sensibil al informaţiilor.

Încărcarea minelor – care nu au fost deocamdată amplasate în strâmtoare – sugerează că Teheranul ar fi putut lua în calcul închiderea uneia dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, o acţiune ce ar fi escaladat şi mai mult un conflict deja în desfăşurare şi ar fi afectat semnificativ comerţul global.

Aproximativ o cincime din transporturile mondiale de petrol şi gaze naturale tranzitează Strâmtoarea Ormuz, iar o eventuală blocare a acesteia ar fi provocat, cel mai probabil, o creştere accentuată a preţurilor globale la energie.

În schimb, preţurile internaţionale de referinţă pentru petrol au scăzut cu peste 10% de la atacurile SUA asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în parte datorită percepţiei că acel conflict nu a perturbat semnificativ fluxurile comerciale de petrol.

Pe 22 iunie, la scurt timp după ce SUA au bombardat trei dintre principalele instalaţii nucleare ale Iranului, în tentativa de a paraliza programul nuclear al Teheranului, parlamentul iranian ar fi susţinut o măsură de blocare a strâmtorii.

Această hotărâre nu era însă obligatorie, iar decizia finală privind închiderea strâmtorii revenea Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, potrivit postului iranian de televiziune Press TV. De-a lungul anilor, Iranul a ameninţat în repetate rânduri că va închide strâmtoarea, dar nu a pus niciodată această ameninţare în aplicare.

Reuters nu a putut stabili cu exactitate când, în cursul conflictului aerian dintre Israel şi Iran, Teheranul a încărcat minele, care, dacă ar fi fost desfăşurate, ar fi putut bloca traficul naval prin această rută strategică. De asemenea, nu este clar dacă minele au fost între timp descărcate.

Sursele nu au oferit detalii privind modul în care SUA au aflat despre încărcarea minelor, însă astfel de informaţii sunt, în general, obţinute prin imagini din satelit, surse umane sub acoperire sau o combinaţie a celor două metode.

„Datorită execuţiei strălucite a operaţiunii Midnight Hammer de către preşedinte, a campaniei de succes împotriva houthiţilor şi a presiunii maxime exercitate, Strâmtoarea Ormuz rămâne deschisă, libertatea de navigaţie a fost restabilită, iar Iranul a fost semnificativ slăbit”, a declarat un oficial al Casei Albe, întrebat despre pregătirile Iranului.

Departamentul Apărării al SUA nu a răspuns imediat solicitării de comentarii, iar misiunea Iranului la Naţiunile Unite nu a oferit, de asemenea, un răspuns.

Cei doi oficiali americani au precizat că guvernul SUA nu exclude posibilitatea ca încărcarea minelor să fi fost o stratagemă. Iranul ar fi putut recurge la această acţiune pentru a induce ideea că intenţionează să blocheze strâmtoarea, fără să aibă, de fapt, o astfel de intenţie. De asemenea, este posibil ca armata iraniană să fi efectuat pur şi simplu pregătiri de precauţie, în eventualitatea în care conducerea de la Teheran ar fi emis un astfel de ordin.

Strâmtoarea Ormuz, situată între Oman şi Iran, leagă Golful Persic de Golful Oman şi, mai departe, de Marea Arabiei. Are o lăţime de 34 de kilometri în punctul cel mai îngust, cu o bandă de navigaţie de doar aproximativ 3 kilometri în fiecare direcţie.

Membrii OPEC – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak – exportă cea mai mare parte a ţiţeiului prin această strâmtoare, în principal către pieţele asiatice. Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de gaz natural lichefiat (GNL) din lume, transportă aproape întreaga sa producţie de GNL prin această rută. De asemenea, Iranul exportă cea mai mare parte a petrolului sau prin Strâmtoarea Ormuz, ceea ce, teoretic, limitează dorinţa sa de a bloca această arteră.

Totuşi, Teheranul a investit semnificativ în capacitatea sa de a închide strâmtoarea, dacă va considera necesar.

Flota a Cincea a SUA, cu baza în Bahrain, este responsabilă pentru securitatea traficului maritim în regiune. Marina americană a menţinut în mod tradiţional patru nave de contracarare a minelor (MCM) în Bahrain, însă acestea sunt în curs de înlocuire cu un nou tip de navă – navele de luptă litorală (LCS), care dispun şi de capabilităţi anti-mine.

Toate navele de tip MCM au fost retrase temporar din Bahrain înainte de atacurile SUA asupra Iranului, în anticiparea unor eventuale represalii asupra comandamentului Flotei a Cincea. Totuşi, reacţia imediată a Iranului s-a limitat la un atac cu rachete asupra unei baze militare americane din Qatarul vecin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor