Cinci alimente de top importate din China ce ar trebui evitate (video)

Scandalurile privind alimentele din China au ţinut capul de afiş mai mulţi ani de zile. De la mortala melamină din produsele lactate la mierea nocivă, China permite de mult timp produselor alimentare toxice (şi altor produse de export periculoase) să treacă peste graniţele ţări.
(B2M Productions / Getty Images)
Diana Zhang
23.12.2013

Scandalurile privind alimentele din China au ţinut capul de afiş mai mulţi ani de zile. De la mortala melamină din produsele lactate la mierea nocivă, China permite de mult timp produselor alimentare toxice (şi altor produse de export periculoase) să treacă peste graniţele ţări.

Majoritatea mass mediei americane cât şi Guvernul Statelor Unite nu au depus destule eforturi pentru a informa publicul privind mâncarea din China ce poate fi periculoasă, aceasta fiind rar inspectată de Administraţia ppentru Alimente şi Medicamentele (FDA). Inspectorii FDA examinează doar 2,3% din toate mâncărurile de import.

Astfel, rămâne la latitudinea consumatorilor să îşi protejeze propria sănătate prin luarea unor decizii corecte cu privire la ceea ce pun pe masă.

Mai jos sunt prezentate 5 produse de top importate din China la care trebuie să fiţi vigilenţi.

1. Tilapia

Tilapia este peştele preferat al momentului. Lanţuri alimentare întregi îl promovează la faţa locului cu bucătari care oferă mostre culinare la faţa locului. Campaniile de publicitate TV îl promovează de asemenea frecvent. Totuşi, 80% din totalul de Tilapia de pe piaţă – aproximativ 173,6 de milioane de kilograme pe an – vine din China.

În China, crescătorii de peste nu-şi lasă copii să mănânce din mâncarea de mare pe care o cresc. Un raport din China menţiona că unei fetiţe dintr-un sat în care se creştea peşte i-a venit ciclul la vârsta de 7 ani din cauza nivelurilor crescute de hormoni folosiţi la creşterea peştelui.

Crescătorii folosesc antibiotice puternice şi hormoni de creştere pentru a ţine în viaţă peştele crescut în condiţii aglomerate şi foarte murdare.

2. Codul

Aproximat 51% din codul de pe piaţa Statelor Unite vine din China, adică aproximativ 31,8 de milioane de kilograme anual. Ce se întâmplă în creşterea speciei Tilapia este identic în creşterea codului.

3. Sucul de mere

Dacă aţi cumpărat un suc de mere la preţ redus care nu are un gust foarte bun, s-ar putea să fie un produs ce a străbătut o distanţă foarte mare - tocmai din China. Aproape 50% din sucul de mere vândut în Statele Unite provine din China – 1389,2 de milioane de litri anual.

Reziduurile de pesticide ce rămân pe fructe, vegetale şi mâncarea procesată atunci când intră în depozitele de stocare au fost de mult timp o problemă. China este cel mai mare producător de pesticide al lumii şi a eşuat să combată chimicale periculoase şi ilegale rămase pe mâncare, un fapt scos în evidenţă de cota maximă a nivelelor reziduale admise de legislaţia ţării, o cotă care este foarte generoasă.

4. Ciupercile procesate

Încercaţi să staţi departe de ciupercile la cutie; 34% din ciupercile conservate sunt din China, adică aproximativ 28,2 milioane kilograme anual.

5. Usturoiul

Sunt multe modalităţi prin care usturoiul poate intra în tot felul de mâncăruri procesate. Aproximativ 31% din usturoi, sau 98,6 milioane de kilograme anual provine din China. Poţi găsi pe ele o etichetă care spune că e un ”produs organic”, dar în realitate, nu există nicio instituţie care să verifice şi să ateste produsele din China ca ”organice”. Pentru profit, oricine poate denumi produsele ca ”organice”.

Informaţiile de mai sus au la bază datele înregistrate în 2011 şi prezentate în 8 mai 2013 în cadrul unei mărturii în faţa Comitetului Camerei pentru Afacerei Externe, în cadrul Audierii asupra Ameninţării Alimentelor Nesigure din China. Importurile de alimente din China sunt în creştere cu aproximativ 7% pe an.

Dacă vă întrebaţi cât de periculoase sunt aceste produse alimentare pentru sănătatea dumneavoastă, verificaţi rapoartele asupra poluării mediului în China.

Conform ziarului South Morning Post, ”Aproximativ 70% din râurile şi lacurile din China sunt poluate de centrele industriale precum uzine chimice şi de textile”. Recent, rezidenţii din Zhejiang, una din provinciile mai puţin poluate ale Chinei, le-au oferit oficialilor guvernamentali 50.000 de dolari dacă ar fi avut curajul să înoate în una din apele locale.

Ambasada Statelor Unite din Beijing publică rapoarte cu privire la nivelul de poluare a aerului în fiecare oră. Americanii ce trăiesc în Beijing depind de aceste informaţii atunci când se decid dacă să iasă sau nu la acel moment.

Au existat numeroase rapoarte privind poluarea teribilă a aerului, apei şi solului din China. Cu acest nivel de poluare, este aproape imposibil să ai o mâncare sigură.

Inclus în articol este un film produs de un curajos absolvent al Şcolii de Film din Beijing, ce şi-a vândut maşina şi casa, a petrecut 5 ani şi a cheltuit 8 milioane de yuani (1,3 milioane de dolari) pentru a filma mai mult de 2.000 de ore, materiale din care a făcut acest documentar de 12 minute. Nu are nicio naraţie însă muzica înduioşătoare şi imaginile descriu o poveste completă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor