Ion Tăbârţă: Actualele alegeri din R. Moldova au fost un poligon de testare a anumitor polit-tehnologii ale Kremlinului

După alegerile locale, ar fi bine ca partidele de dreapta să conştientizeze responsabilitatea istorică a momentului şi să facă posibilă continuitatea parcursului european al Republicii Moldova şi după prezidenţialele din 2024, şi parlamentarele din 2025, consideră expertul.
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova (facebook.com/V. Atanasov)
Maria Maevschi
21.11.2023

În contextul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor generale locale din Republica Moldova, care s-a încheiat duminică, 19 noiembrie, comentatorul politic Ion Tăbârţă a ţinut să puncteze că aceste alegeri au avut un caracter straniu, iar pe alocuri chiar contradictoriu, făcând referire la faptul că au avut mai degrabă un caracter politic, în timp ce ar fi trebuit să se refere cu precădere la aspectele teritorial administrative.

„Din păcate la noi, în cadrul acestor alegeri, au dominat subiectele politice, chiar geopolitice, dezbaterile propriu-zise au lipsit, mai degrabă au fost mimate”, a declarat analistul politic în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău, adăugând că acest lucru a făcut totuşi posibil de înţeles cum vor decurge alegerile prezidenţiale din 2024, şi cele parlamentare din 2025.

„Ştim foarte bine că anul 2025 este unul foarte important din punct de vedere geopolitic pentru Republica Moldova şi de aici această esenţă clară a geopoliticii în alegerile locale. Un aspect foarte important la care trebuie neapărat de atras atenţia este faptul că actualele alegeri au fost că un fel de poligon de testare pentru anumite polit-tehnologii care vor să joace murdar pentru a deturna esenţa alegerilor din Republica Moldova şi aici ne referim la acea clonare de candidaţi şi partide politice ale celor din grupul Şor şi cu infuzia majoră a capitalului ilegal în procesul electoral”, a explicat politologul moldovean.

De asemenea, Tăbârţă a ţinut să puncteze că pentru partidul de guvernământ PAS, rezultatele alegerilor locale nu arată tocmai bine, pe alocuri triumfând partidele de stânga, dar nu trebuie făcută o dramă din acest lucru.

„Da, este un semnal, nu cel mai pozitiv, vedem triumful partidelor de stânga şi a fel de fel de actori care joacă după anumite scenarii politice în Republica Moldova, scenarii scrise nu aici în interior, dar în exterior. Îi vedem cum triumfă şi încearcă să prezinte aceste alegeri ca pe o înfrângere usturătoare pentru PAS. Nu este chiar aşa.

Totodată, cei de la PAS ar trebui să înţeleagă că aceasta nu este o victorie cum încearcă ei s-o prezinte. Nu este nicio victorie a PAS-ului, sau a partidelor pro-europene, dar nicio înfrângere. Mai degrabă este o egalitate, cu un anumit avantaj pentru stânga politică din Republica Moldova”, a mai menţionat comentatorul politic.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale şi, în mod special a celor parlamentare din 2025, care vor fi cruciale pentru viitorul parcurs european al Republicii Moldova ca şi continuitate, ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri locale trebuie să dea de gândit Partidului Acţiune şi Solidaritate, consideră Ion Tăbârţă.

Acesta a ţinut să precizeze că PAS ar trebui să nu se mai considere într-o ligă superioară faţă de restul partidelor pro-europene mai mici, ci să iasă din ameţeala succesului din anul 2021, când au câştigat parlamentarele, şi să înţeleagă că parcursul european nu este doar al PAS, sau al unui politician din PAS, şi că „nu trebuie făcut capital politic personal sau de partid pe parcursul european al Republicii Moldova”.

„PAS împreună cu partidele autentic pro-europene trebuie să se aşeze la discuţii, nu la negocieri, pentru a identifica o strategie cât mai bună pentru alegerile prezidenţiale din 2024, dar în mod special pentru cele parlamentare din 2025.

Fie că se merge pe un bloc mare de dreapta, desigur având PAS ca element central, fie că se merge pe doi poli, cum ar fi PAS-ul pe de o parte, iar de cealaltă parte partidele mici care sunt într-adevăr pro-europene. Deşi au un rating mic, au persoane care ar putea să adune electoratul de dreapta care din anumite motive nu mai vrea să voteze pentru PAS”, a specificat Ion Tabârţă.

Totodată, a subliniat expertul, Chişinăul trebuie să fie pregătiţi pentru anumite polit-tehnologii care vor fi cu siguranţă aplicate atât la prezidenţiale, cât şi la parlamentare, mai ales că au dat rezultate la locale.

„Am văzut cum s-a experimentat la locale, dar pe lângă aceasta va fi o astfel de polit-tehnologie care intens se va promova în spaţiul public din Republica Moldova, şi anume ʻdetestul de votʼ, bazându-se pe faptul că electoratul pro-european de dreapta nu are cu cine vota şi în acest mod se va stimula absenteismul în mod special pe eşichierul de dreapta.

Desigur, filiera va fi de la Kremlin. Se vor găsi fel de fel de lideri de opinie, jurnalişti, care sub pretextul apariţiei democraţiei vor sugera că mai degrabă să nu ne prezentăm la vot decât să votăm pentru cineva. Este foarte important ca acum, în preajma următoarelor două scrutine, partidele de dreapta să conştientizeze responsabilitatea istorică a momentului şi împreună să facă tot posibilul în mod legal ca şi după 2024, în mod special după 2025, să avem guvernări pro-europene, indiferent de denumirea partidelor, care să continue parcursul pro-european la Republicii Moldova”, a conchis comentatorul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor