Ion Sturza: Schimbările nu vor veni din exterior. Noi ne-am creat problemele, noi trebuie să le rezolvăm
alte articole
Potrivit lui Ion Sturza, toţi membrii Cabinetului de miniştri au fost selectaţi conform criteriilor: patriotism, integritate şi profesionalism, ulterior dând „dovadă de curaj şi viziune” în căutarea unor modalităţi de scoatere a Moldovei din impas.
Fostul candidat la funcţia de premier a ţinut să amintească cetăţenilor, pe pagina sa de Facebook, că „toţi membrii Cabinetului au semnat în faţa societăţii o declaraţie de integritate pe propria răspundere în care au confirmat că:
- au cazier juridic curat;
- nu au fost implicaţi în cazuri de corupţie şi trafic de influenţă;
- nu au dobândit averi ilicite”.
Sturza s-a arătat destul de sigur pe faptul că pe viitor toţi cei care vor dori să ocupe astfel de funcţii în stat nu vor omite această practică, simţindu-se oarecum obligaţi „să semneze o astfel de declaraţie şi să treacă purgatoriul societăţii civile”.
În momentul în care au proiectat programul de guvernare, Sturza împreună cu cei aleşi de el să ocupe fotoliile de miniştri au încercat să ofere răspuns la câteva întrebări care, în opinia lor ar veni de la cetăţeni:
„1. Cum au ajuns instituţiile statului, aparent legale, să devină ilegitime şi să piardă suportul cetăţenilor?
2. Cum au ajuns partidele politice la un minim istoric de încredere şi până şi acela ar trebui căutat cu microscopul?
3. Cum au ajuns liderii politici formali şi informali cu un antirating care se apropie de 100%?
4. Cum a fost posibil să furi un miliard şi să fim nevoiţi să trecem la datoria de stat 12% din PIB, sărăcind instantaneu oamenii de 2 ori ?
5. Cum a fost posibil ca 2/3 dintre activele băncilor să ajungă în mâini obscure?
6. Cine este astăzi dintre noi pregătit să iasă în faţa poporului şi să spună cum ar trebui să acoperim alte câteva miliarde de furturi din sistemul bancar, din banii publici ?
7. Cum a fost posibil sabotajul interconectării sistemului de gaz şi energie cu cel european ?
8. Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană? Bani de provenienţă dubioasă care au ajuns pentru finanţarea lumii interlope, a grupărilor extremiste şi a forţelor politice antieuropene.
9. Cum a devenit Moldova un rai al contrabandiştilor, traficanţilor, inclusiv cu materiale nucleare ?
10. De ce acceptăm să ne fie furat din fiecare bucată de pâine, kw, m³ de gaz, minut de convorbire telefonică ?
11. Cum a fost posibil să fie ignorate cererile poporului, expuse la cele mai mari manifestaţii de după Independenţă ?
12. Cum a fost posibil să fim târâţi într-un mizerabil război oligarhic, al lor, nu al nostru, al cetăţenilor?”
Sturza a ţinut să sublinieze şi faptul că schimbările nu vor veni niciodată din exterior, această idee fiind, în opinia omului de afaceri, una absolut greşită. „Schimbările nu vin nici de acolo de unde răsare soarele, nici de unde apune. Noi ne-am creat problemele, noi le vom rezolva”, a punctat Ion Sturza, adăugând că de ceea ce se întâmplă în prezent pe teritoriul Basarabiei nu sunt vinovaţi doar politicienii, dar şi cetăţenii care au admis aceste lucruri.
„Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate şi să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric şi lumină. O mână ridicată înseamnă o speranţă. O mână care rămâne în buzunar tot este o opţiune. Numai că buzunarele vor fi la un moment dat cusute, fie de procurori, fie de popor”, a fost mesajul de încheiere a candidatului la funcţia de premier, Ion Sturza.
Amintim că şedinţa specială a parlamentului în cadrul căreia, premierul desemnat Ion Sturza trebuia să prezinte programul de guvernare şi cabinetul de miniştri a fost boicotată de unii parlamentari moldoveni. Astfel, din lipsă de cvorum, mandatul premierului desemnat s-a încheiat.
Fracţiunile parlamentare PL, PLDM, PD şi PPEM s-au aşezat din nou la masa de negocieri în vederea formării unei noi majorităţi parlamentare şi desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.