Guvernul Sturza nu a mai apucat votul de învestitură. Timofti, obligat să desemneze un nou candidat

Premierul desemnat, Ion Sturza va merge luni, 4 ianuarie în Parlament pentru a-şi prezenta echipa de miniştri, programul de guvernare şi pentru a cere votul de încredere a deputaţilor. Astfel Parlamentul se va întruni astăzi într-o sesiune specială la ora 14:00.
Ion Sturza
Ion Sturza (Facebook.com / jcichisinau)

UPDATE. Unele fracţiuni parlamentare au decis să boicoteze şedinţa specială a Parlamentului din 4 ianuarie, astfel că acesta nu s-a mai putut ţine din lipsă de cvorum. Preşedintele Nicolae Timofti este obligat acum să desemneze un nou candidat pentru şefia Executivului.

„Se constată 47 de deputaţi în sală, astfel şedinta speciala nu poate fi tinută din lipsa de cvorum, iar potrivit deciziei Curţii Constituţionale, în situaţia în care există o astfel de boicotare sau lipsă de cvorum din partea Parlamentului, tentativa este considerată eşuată si presedintele Republicii Moldova urmează să iniţieze consultările cu fractiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou candidat”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, din 29 decembrie, în cazul în care partidele participante la negocieri nu reuşesc să constituie o majoritate parlamentară absolută, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă acestea nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui. Însă, în cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, Preşedintele Republicii Moldova desemnează candidatul susţinut de această majoritate.

* * *

După întrevederile avute cu fracţiunile parlamentare, cu excepţia Partidului Democrat care nu i-a răspuns candidatului la funcţia de premier nici la a doua invitaţie, Sturza este conştient că şansele investirii Guvernului său sunt slabe. Până la acest moment s-au arătat disponibile să voteze doar PL şi PLDM, iar PSRM a declarat că nici nu se va prezenta la şedinţă, notează Realitatea.md.

Noua Platformă social-democrată formată din cei 14 foşti comunişti şi PD nu vor vota pentru Ion Sturza. Mai mult, aceştia vor înainta candidatura lor preşedintelui Nicolae Timofti imediat după şedinţa de luni.

„Nu vreau ca Guvernul să fie instaurat printr-un miracol. Guvernele dispar prin miracol, dar nu se instaurează prin miracol. Voi merge mâine în Parlament şi sper că va fi cvorum, că vom putea să ne expunem programul de guvernare şi să prezentăm lista miniştrilor. Sunt gata la orice rezultat. Toţi liderii fracţiunilor care şi-au arătat disponibilitatea să voteze au fost informaţi despre programul de guvernare şi lista nominală. Am considerat important acest lucru, ca să nu fie o surpriză pentru dumnealor. Până la acest moment, nu sunt obiecţii de fond pe programul de guvernare şi nici pe lista propusă”, a menţionat Sturza duminică, imediat după prezentarea componenţei nominale a Cabinetului de miniştri, conform Jurnal.md.

Amintim că premierul desemnat, Ion Sturza a făcut publică duminică 3 ianuarie, lista echipei de miniştri care ar urma sa facă parte din noul guvern tehnocrat. Toţi cei 17 miniştri propuşi de Sturza au semnat „pe proprie răspundere” declaraţia de integritate concepută de societatea civilă, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum în Moldova.

Ion Sturza a fost desemnat la funcţia de premier la 21 decembrie, de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti după ce nu s-a ajuns la un consens în urma întrevederilor dintre şeful statului şi liderii fracţiunilor parlamentare participante la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare.