Noua condiţie a PLDM: PD să nu desemneze candidatul la funcţia de premier

Preşedintele interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ a anunţat că fracţiunea sa ar renunţa la ideea propunerii unui candidat la funcţia de prim-ministru, doar în cazul în care acest candidat nu va fi numit de Partidul Democrat.
Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova
Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova (facebook.com / valeriu.strelet)

”Din punctul de vedere al Partidului Liberal Democrat, pentru noi este principial important ca nu Partidul Democrat să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru”, a menţionat liberal-democratul, referindu-se la multitudinea de instituţii care s-ar subordona practic Partidului Democrat.

În opinia liderului interimar al PLDM, insistenţa democraţilor de a desemna candidatul la funcţia de premier vine din dorinţa de a avea în subordonare totală şi guvernul.

„Avem exemplul instituţiilor subordonate partinic, a multor importante instituţii de drept din ţară, în mod special Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, elemente ale sistemului judecătoresc care au condus la un rezultat deplorabil şi devastator. În cazul în care Partidul Democrat ar avea şi funcţia de prim-ministru, atunci avem temeiuri rezonabile de a considera că obiectivul principal va fi subordonarea totală şi a guvernului”, a declarat Valeriu Streleţ în cadrul unui interviu pentru Radio EuropaLiberă, citat de Realitatea.md.

Valeriu Streleţ a ţinut să explice care ar fi motivul că fracţinea sa ţine morţiş să numească un candidat la funcţia de prim-ministru. „Noi pornim de la premisa rezultatului politic obţinut la 30 noiembrie 2014 şi a faptului că, chiar şi astăzi, din punct de vedere oficial şi formal, atât fracţiunea PDM cât şi fracţiunea PLDM au în componenţa sa câte 19 deputaţi fiecare. Doar pe 17 sau 20 ianuarie, în fracţiunea PDM ar putea oficial fi 20”.

În replică, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu susţine că „PD are „de facto” 20 de persoane în fracţiune”, iar el vorbeşte în numele a 35 de deputaţi ai Platformei social-democrate. Astfel, democratul s-a arătat absolul sigur că „din toate punctele de vedere PDM este plasat pe poziţia să preia această funcţie, lucru pe care l-am spus în această seară”.

În caz că nu se va ajunge la un consens, Partidul Liberal Democrat ar putea trece în opoziţie, a opinat preşedintele interimar al acestuia.

„Orice partid trebuie să fie gata, în orice moment, să treacă şi în opoziţie. În caz contrar acel partid este clădit pe nişte temelii nesănătoase. Acesta este un principiu fundamental şi eu cred că ai mei colegi au suficientă maturitate politică să înţeleagă şi acest principiu”, a mărturisit Valeriu Streleţ.

Precizăm că Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat a anunţat că vineri, la ora 11:00, PLDM se va convoca în şedinţă pentru a decide dacă vor participa în continuare la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, în condiţiile în care nu li se permite să numească candidatul la funcţia de premier.

Amintim că după ce tentativa de votare a Guvernului Sturza a fost boicotată de mai mult de jumătate din deputaţii, luni fracţiunile parlamentare PD, PLDM, PL şi PPEM au început consultările în vederea creării unei majorităţi parlamentare şi formării unui guvern. Data limită pentru semnarea decretului prezidenţial pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru este 14 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe