Ion Sturza: Schimbarea sistemului electoral este o formă disperată a democraţilor de a-şi păstra puterea

Comisia de la Veneţia a spus tranşant că pentru R. Moldova momentul nu este oportun pentru schimbarea sistemului electoral. Ion Sturza a încercat să găsească măcar un aspect pozitiv al acestui proiect, însă nu a reuşit, amintind în acelaşi timp de Georgia, România şi Bulgaria care au eşuat cu aceeaşi reformă.
Maria Maevschi
13.07.2017

alte articole

Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)
Maria Maevschi
13.07.2017

În aceste zile la Chişinău are loc cea de-a treia rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral prin trecere la sistemul mixt de vot. Deşi iniţial partenerii externi ai Moldovei au declarat ferm că nu vor acorda bani guvernării de la Chişinău dacă nu respectă cu stricteţe condiţiile impuse de raportul Comisiei de la Veneţia şi mai ales dacă nu scoate din Parlament proiectul de schimbare a sistemului electoral, în opinia omului de afaceri Ion Sturza, „lucrurile stau un pic altfel”. Iniţial cu toţii declarau fără echivoc, că schimbarea sistemului electoral nu este oportună, dar se pare că occidentalii sunt gata, cu umilinţă, să înghită „găluşca otrăvită”. Republica Moldova pare fără alternative, consideră fostul premier moldovean Ion Sturza.

Sturza consideră că în prezent cetăţenii, majoritatea absolută, sunt profund indiferenţi faţă de orice reforme ale Guvernului, inclusiv reforma sistemului electoral, fiind preocupaţi de nevoile lor zilnice cu mult mai prozaice şi mai pragmatice. Menţionăm că imediat ce a fost propus proiectul de modificare a sistemului electoral, cei mai mulţi critici au ţinut să atenţioneze despre pericolul care ar urma, fără să observe careva măcar un aspect pozitiv al modificării propuse de liderul Partidului Democrat. Sturza a menţionat că s-ar putea analiza acest proiect şi în aspect pozitiv.

„Adevărul e că există o practică şi o experienţă a multor ţări din regiunea noastră care au, mai mult sau mai puţin, situaţii similare, şi mă refer începând cu Georgia şi terminând cu România şi Bulgaria care au eşuat cu aceeaşi reformă din considerentul că electoratul s-a simţit măgulit şi uşor coruptibil din partea politicienilor.

Până la urmă, trebuie să fim sinceri. Care sunt motivele care sunt la baza acestei reforme puse la cale de către Partidul Democrat? Nu cred că dragostea faţă de democraţie sau pentru a face ca electoratul să fie mai aproape de aleşii poporului. Este o formă disperată de a-şi păstra puterea politică şi, respectiv, administrativă”, a declarat fostul premier în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Totodată, omul de afaceri consideră că încercarea majorităţii parlamentare, formată în mare parte din membri PD, ar fi o iluzie, întrucât toate sondajele arată că chiar cu intervenţia administrativă şi cu o falsificare potenţială a alegerilor, Partidul Democrat abia de trece pragul electoral. În context, Sturza a ţinut să amintească şi despre regiunea transnistreană, precum şi de Găgăuzia, Taraclia, menţionând că odată cu constituirea circumscripţiilor „noi deschidem cutia Pandorei având nu numai problema Transnistriei, având şi zone care sunt compact locuite de minorităţile naţionale”.

„În plus, este o mare diferenţă între electoratul de nord, centru şi sud. Va fi o ecuaţie cu foarte multe necunoscute care riscă să arunce în aer inclusiv şi pacea socială. Nu mai vorbesc de un consens politic. Eu nu am văzut un studiu serios, o analiză de impact a acestei reforme. Adevărul e că nici alte reforme nu sunt însoţite la aprobare de o analiză de impact serioasă. Dacă noi am avea o democraţie pe bune, nu una de faţadă, dacă nu ar fi concentrată toată puterea politică, executivă, legislativă, judecătorească în mâinile unui grup mic de oameni, atunci această reformă ar fi poate mai credibilă decât este astăzi. Ce nu ar face astăzi guvernarea, ce reformă nu ar iniţia datorită lipsei de legitimitate ea nu poate să aibă un suport larg în societatea moldovenească”, a specificat Ion Sturza.

Cu toate că autorii proiectului încearcă să demonstreze că în Parlament ar exista un consens larg pe acest subiect, întrucât a fost votat în prima lectură cu 74 de voturi, fostul premier consideră că de opinia socialiştilor nu va ţine nimeni cont, importantă fiind doar opinia Partidului Democrat şi ambiţiile lor de a-şi păstra puterea.

„Dacă s-a mers pe contrasens cu recomandările Comisiei de la Veneţia, cu recomandările, nici măcar nu transparente, ci tranşante a Comisiei Europene, la nivel bilateral, care au fost foarte clare: nu este oportună această schimbare a sistemului electoral; cu riscul de a nu primi banii mult-aşteptaţi atât de la Uniunea Europeană, cât şi la nivel bilateral, inclusiv din România; deci dacă am mers, totuşi, peste toate aceste recomandări şi se doreşte să se voteze cu orice preţ această reformă, este o problemă existenţială pentru Partidul Democrat şi conducerea Partidului Democrat. Însă, repet, dacă ne uităm chiar în istoria Republicii Moldova, toate reformele au fost iniţiate de unii în speranţa că-şi vor păstra statul şi au beneficiat cu totul alţii până la sfârşit. Cred că aşa va fi şi în cazul dat”, a punctat Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor