Ion Iliescu, Ioan Talpeş şi Tiberiu Niţu, chemaţi să răspundă la întrebările PE pe tema închisorilor negre
alte articole
O delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European a ajuns joi la Bucureşti, unde va avea discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România, relatează Hotnews.
Delegaţia are prevăzute în cursul zilei de astăzi întâlniri cu fostul preşedinte Iliescu, cu fostul director al SRI Ioan Talpeş şi cu secretarul de stat MAE, George Ciamba, a precizat departamentul de comunicare al LIBE, la solicitarea Mediafax. Întâlnirea cu Ion Iliescu ar urma să aibă loc joi, la ora 17.00, potrivit programului delegaţiei, însă fostul preşedinte nu a confirmat încă participarea la discuţii.
Întrevederile cu procurorul general al României Tiberiu Niţu şi cu membri ai Parlamentului vor avea loc vineri.
Pe agenda oficialilor europeni mai figurează discuţii cu Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, Diana-Olivia Hatneanu, membru în consiliul director al APADOR-CH, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice şi cu Adrian Mogoş şi George Colgiu, de la International Consortium of Investigative Journalists.
Din delegaţia Comisiei LIBE fac parte Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers şi Barbara Spinelli.
"România nu a avut niciodată vreo ofertă de deschidere sau oferire a unei închisori, a declarat joi pentru Agerpres fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Ioan Talpeş, anterior discuţiilor cu membrii LIBE.
În ceea ce-l priveşte pe Ion Iliescu, reamintim că acesta declara, în aprilie 2015, într-un interviu acordat Der Spiegel, că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României. Iliescu a mai susţinut că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.
Declaraţiile lui Iliescu, ale cărui filiaţii pro-ruse sunt de notorietate, au stârnit un uriaş scandal, inclusiv fostul său coleg de partid, Sebastian Ghiţă, personaj bine conectat cu SRI, acuzându-l de "poziţionare anti-românească", folositoare intereselor Rusiei.
"Nu ştiu cui foloseşte poziţionarea antiromânească a fostului preşedinte Iliescu. Este evident că Rusia are un plan de destabilizare a ţărilor din jurul Ucrainei. Nu-l suspectez pe Iliescu de naivitate. Cred că greşeşte flagrant într-un moment nepotrivit. Consecinţele unor astfel de declaraţii pot fi deosebit de grave. Românii din ţară dar şi cetăţenii români care trăiesc în afara ţării pot suferi din cauza acestei declaraţii ce poate să nască interpretări", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Stiripesurse.ro.
Mai amintim că Parlamentul European a reînceput ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a unor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, şi în baza unei rezoluţii adoptate în 11 februarie de Parlament.
Ancheta presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii în statele membre unde există acuzaţii că au fost centre secrete CIA de detenţie şi culegerea tuturor informaţiilor şi probelor relevante privind posibile dări de mită sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA.
Acuzaţia că România a găzduit o închisoare secretă a CIA a fost făcută pentru prima oară de Human Rights Watch pe 6 noiembrie, 2005. Informaţiile au fost confirmate printr-un raport al Consiliului Europei din 2006, care a confirmat că ”existenţa unei instalaţii secrete de detenţie în România poate fi presupusă”.
Opt ani mai târziu, Comisia de Informaţii din Senatul de la Washington a publicat un raport care arată că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) avea cel puţin o ”închisoare neagră”, centru de detenţie folosit la torturarea în scopul extragerii de informaţii de la deţinuţi, pe teritoriul României, relatează Washington Post.
Potrivit Washington Post, în raportul comisiei sunt menţionate cinci ţări - Polonia, România, Lituania, Afghanistan şi Tailanda – care erau desemnate prin culori.
În acest fel, presupusa ”închisoare neagră” din România figurează în versiunea publică a raportului având denumirea de ”detention site black”, în timp ce pentru Polonia este folosită culoarea albastră, pentru Lituania violet, pentru Tailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, s-au folosit patru culori diferite.
În versiunea de 527 de pagini din cele aproximativ 6.700 ale documentului, se fac mai multe referiri la România, precizându-se că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în Româna şi Lituania în 2002 şi 2003.