Eroii Revoluţiei, decoraţi de Iohannis. Mărieş: Lipseşte Iliescu, dar poate să apară un Petre Roman

"Probabil că, după 25 de ani, Ion Iliescu a ajuns la concluzia că nu a avut un rol determinant în Revoluţie", a declarat preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, în contextul în care numele fostului preşedinte al României nu s-a regăsit pe lista persoanelor decorate miercuri de Klaus Iohannis cu prestigiosul titlu de "Luptător cu Rol Determinant în Revoluţia Română."
Doru Mărieş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.09.2015

"Probabil că, după 25 de ani, Ion Iliescu a ajuns la concluzia că nu a avut un rol determinant în Revoluţie", a declarat preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, în contextul în care numele fostului preşedinte al României nu s-a regăsit pe lista persoanelor decorate miercuri de Klaus Iohannis cu prestigiosul titlu de "Luptător cu Rol Determinant în Revoluţia Română."

Pe lista înaintată preşedintelui de către Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari au apărut şi unele nume controversate precum Gelu Voican Voiculescu sau Florentin Scaleţchi, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

"Au modificat Legea 341/2004 (Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei) prin ordonanţa 95 din 30 decembrie 2014. Prin această ordonanţă se instituie un nou titlu – titlul de "Luptător cu Rol Determinat în Revoluţia Română".

Cei care au avut până acum titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie 89" li s-a cerut să îşi depună certificatul, cererea şi documentaţia care a mai fost prevăzută în ordonanţă - un dosar practic - pentru a fi verificat în vederea acordării noului titlu", a declarat, pentru Epoch Times, Teodor Mărieş.

Deşi sunt două, trei nume problematice, legea are şi partea ei bună, consideră preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", în sensul în care militarii care au tras în oameni la Revoluţie au fost eliminaţi din prevederile acesteia.

"În sfârşit, au fost eliminaţi din lege militarii care au tras până în 22 şi după 22. Sigur, până în 22 din ordinul comandantului suprem Nicolae Ceauşescu, după 22 din ordinul lui Ion Iliescu, erijat în comandant. El practic s-a aranjat în comandant al armatei şi bineînţeles conducător al ţării. Eu am refuzat în anii '90 să ridic certificat de luptător pentru că nu am acceptat să-l iau din mâna criminalilor", a subliniat Mărieş.

Din cele 12.000 de persoane care deţineau înainte titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie '89", puţin peste şase mii au depus cerere de preschimbare a titlului, iar până acum Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari a verificat aproximativ jumătate. Cei 505 decoraţi de Iohannis sunt primii care şi-au depus dosarele.

"Aproape jumătate din cei care au fost verificaţi nu au îndeplinit cerinţele noii ordonanţe. E o verificare care se face la 6 mii de oameni, cei care au cerut. Unii nu au mai vrut să-şi facă, nu au depus", a afirmat Mărieş.

Ion Iliescu - un adevărat comandat militar

"Lipseşte Ion Iliescu din lege, deci Ion Iliescu nu a mai cerut rol determinant. Probabil că, după 25 de ani, a ajuns la concluzia că el nu a avut un rol determinant în Revoluţie", a remarcat Mărieş.

Întrebat dacă este de părere că Ion Iliescu a vrut să evite un eventual scandal, în contextul în care mulţi îl acuză că "a furat" Revoluţia, preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989" a replicat:

"Nu ştiu dacă a vrut să evite scandalurile. Dacă eşti cu adevărat curat şi onest şi ai fapte, de ce să eviţi scandalul? Cel care are fapte şi le pune pe hârtie, solicită şi primeşte un drept conform faptelor sale. Dacă îi e teamă de scandal înseamnă că are şi ceva pe conştiinţă legat de activitatea din 22 decembrie '89 şi după. Încă nu e epuizată lista supusă verificării. Poate să apară un Petre Roman. Nu ştiu dacă şi-a depus sau nu şi-a depus, dar poate să apară. Ion Iliescu se pare că nu şi-a depus cerere. Poate să mai apară şi alte nume."

Gelu Voican Voiculescu - a făcut sau nu poliţie politică?

"La Gelu Voican Voiculescu problema nu ştiu dacă este legată de activitatea din 21-22, e vorba, din punctul meu de vedere, de ce a făcut după 22. Activităţile săvârşite după 22 decembrie alături de Frontul Salvării Naţionale şi Ministerul Apărării care s-au unit în Consiliul Militar Superior al Revoluţiei condus politic de FSN – deci Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan etc – şi partea militară condusă de generalul Militaru Nicolae şi Stănculescu Victor – toate acţiunile pe care şi le-au coordonat după 22 decembrie şi le-au transmis în teren au dus la un rezultat catastrofal – peste o mie de morţi şi câteva mii de răniţi.

Grav la Voican este ce a făcut după 22 decembrie. Până în 22 decembrie, dacă are fapte, asta e, nu ai ce să-i faci. Legat de CNSAS e grav la Voican. Trebuie văzut când va rămâne o soluţie definitivă, dacă a făcut sau nu poliţie politică. Este clar că el a avut dosar de informator la CNSAS, sau are dosar de informator. Dar rămâne de stabilit dacă a făcut sau nu poliţie politică. Asta stabileşte instanţa", a precizat Teodor Mărieş.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor