Mărinimia Guvernului Ponta: Fost general STS şi consilier al lui Iliescu va reprezenta societatea civilă la Bruxelles

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta vrea să trimită pe locurile societăţii civile din Comitetul Economic şi Social European (CESE) un fost general STS şi consilier al lui Iliescu şi un apropiat al lui "Excelenţei sale" Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă, informează România Liberă.

CESE, organism care influenţează deciziile Parlamentului European, are 353 de membri din cele 28 de state membre ale UE. România are 15 reprezentanţi, câte 5 din partea sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile. Pe două din aceste locuri ce revin societăţii civile, Guvernul Ponta vrea să-i trimită pe generalul Marius Opran, fost membru din partea patronatelor până în 2015 şi pe Mihai Ivaşcu, lider de confederaţie patronală în construcţii şi secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, apropiat al lui Vlasov, care a trecut de la reprezentanţii sindicali tot la cei ai societăţii civile, pentru a prinde un nou mandat la Bruxelles.

Lui Ponta nu îi stă în caracter să verifice ce fac miniştrii săi

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a declarat pentru România Liberă că „ar fi ruşinos“ dacă lucrurile ar sta aşa, însă vina nu aparţine premierului, ci ministrului pentru Dialog Social“ Liviu Pop.

"Într-adevăr Vic­tor Ponta a trimis lista către CESE, însă aceasta a fost întocmită de către Liviu Pop. Premierului nu-i stă în caracter să verifice sau să modifice listele pe care le fac miniştrii, aşa că, probabil, a trimis-o mai departe“.

Pe de altă parte, generalul Opran susţine că nu Liviu Pop, ci ministrul Muncii, Rovana Plumb - persoană pe care Ponta a numit-o conducător interimar al PSD cât el a fost în Turcia - l-a propus pentru CESE, pe motiv ca în următorul mandat al CESE se va discuta foarte mult pe teme de cercetare iar el este directorul Centrului de transfer tehnologic şi inovare şi marketing la Institutul Naţional ce Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Laserelor, Plasmelor şi Radiaţiei, şi preşedintele Consiliului Director pentru realizarea pe platforma Măgurele a unui cluster de excelenţă în domeniul laserilor, radiaţiei şi aplicaţiilor acestora.

Despre CESE

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene, având un rol consultativ pe lângă instituţiile europene mari (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea se realizează în principal prin avize privind propunerile legislative ale UE. Conform sursei citate, 80% din deciziile pe care Parlamentul European şi Comisia Europeană le iau sunt influenţate de CESE.

Articolul original poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.