Dobrovie: Economia, aruncată în aer! Guvernul Tudose continuă vânătoarea de ţapi ispăşitori
Guvernul Tudose continuă vânătoarea de ţapi ispăşitori pentru creşterile de preţuri la gaz, energie electrică, creşterea dobânzilor la credite şi în general pentru incompetenţa şi promisiunile mincinoase ale PSD-ALDE din campanie, a tras un semnal de alarmă miercuri, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Matei Dobrovie.
"Acum de vină este Robor-ul, BNR-ul, companiile străine, oricine numai Dragnea nu-şi asumă răspunderea pentru aruncarea economiei în aer. Domnii de la PSD-ALDE sunt însă "cei plecaţi de acasă", nu BNR, pentru că ei se luptă şi cu logica economică şi iau măsuri doar în cheie politică şi electorală, fără a se gândi la consecinţe. Ei repetă refrenul - Am îndeplinit programul de guvernare şi am dat tuturor categoriilor măriri la pensii şi salarii. Ce nu le spun oamenilor tovarăşii este că ce le-au dat cu o mână le iau cu două prin reintroducerea accizei, prin creşterea preţurilor, prin sporirea inflaţiei şi altele", a declarat Matei Dobrovie.
Deputatul a remarcat că PSD se laudă că rectificarea bugetară este pozitivă, contrar oricărei evidenţe.
"Rectificarea nu are cum să fie pozitivă, atâta vreme cât cheltuielile totale cresc mai mult decât veniturile totale, iar veniturile de la bugetul de stat scad considerabil", a subliniat Matei Dobrovie, care a prezentat mai jos o serie de argumente în acest sens.
• Veniturile bugetului general consolidat cresc cu 1.060,7 mld lei, dar miza creşterii o reprezintă creşterea veniturilor nefiscale - un plus de 2.038,7 mld lei, din care 2000 sunt dividende ce ar urma să se încaseze de la întreprinderile cu capital de stat (ori aceste companii sunt împiedicate să se dezvolte).
• Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 1705,1 lei - cele mai mari creşteri fiind ale cheltuielilor de personal (cu 2282, 2mld lei) şi ale cheltuielilor cu asistenţa socială (un plus de 2.529,80 mld lei).
• Diferenţa dintre creşterea cheltuielilor şi cea a veniturilor, de 644,4 mild lei, ar putea duce la creşterea deficitului bugetar; deficitul bugetar realizat pe primele şapte luni ale anului 2017, este de 5,1 mld lei.
• Veniturile bugetului de stat, însă, scad dramatic, cu suma de 1326,5 mld lei, incluzând o diminuare semnificativă şi inexplicabilă a impozitului pe profit (cu 1784,9 mld lei), a TVA (cu 1.974 mld lei) şi a altor taxe şi impozite pe bunuri şi servicii (cu 1395,10 mld lei); creşteri regăsindu-se la impozitului pe venit (cu 298,4 mld lei) şi la accize (cu 587,2 mld lei).
• Cheltuielile bugetului de stat scad numai cu 347,70 mld lei.
• Tot la capitolul cheltuieli se remarcă scăderi considerabile (cu 3480,30 mld lei) a cheltuielilor aferente proiectelor din fonduri externe nerambursabile (2014-2020) şi cu 697,1 mld lei a fondurilor nerambursabile perioada 2007 – 2013, ceea ce înseamnă că se preconizează o nerealizare considerabilă a atragerii/încasării de fonduri europene.
Cheltuielile aferente programelor cu finanţare nerambursabilă (2007-2013) s-au realizat în proporţie de 0,8%.
• Scad de asemenea transferurile între unităţi ale administraţiei publice, cu 1370,50 mld lei, ceea ce înseamnă că investiţiile se reduc considerabil.
• Se preconizează şi o reducere a cheltuielilor de capital, cu 1583,3 mld lei
"Date fiind toate aceste ”realizări” ale PSD, am votat astăzi în Comisia de politică externă împotriva ratificării bugetare", a conchis Matei Dobrovie.