PSD mai marchează o victorie. Partidele pot rămâne stăpâne pe sumele ilegale din campanii
alte articole
Cu 176 voturi "pentru", 96 "împotrivă" şi şapte abţineri, deputaţii au adoptat miercuri controversate modificări la Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Printre ele, se numără şi un amendament prin care PSD a propus ca sumele pentru campania electorală ce nu respectă legea să nu mai fie confiscate.
Concret, Comisia Juridică a abrogat alin 13 al art 28 - Contribuţiile pentru campania electorală, din Legea 334/2006, republicată în 2015, potrivit căruia "Contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat", se arată în raportul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Prin amendamente se prevede, în schimb, aplicarea mai multor amenzi pentru cazurile în care donaţiile depăşesc pragul prevăzut de lege.
De asemenea, deputaţii au decis şi stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice, nu numai a unuia maxim cum prevede legea în vigoare, arată Agerpres.
"Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut", stipulează textul adoptat de deputaţi.
Modificările adoptate astăzi mai prevăd că partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii, ale întregului partid, obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară.
De asemenea, partidele politice mai au obligaţia ca, anual, până la data de 30 aprilie, să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent, în locul raportului detaliat pe care erau obligate să îl depună până acum.
Amendamentele PSD-ului au fost criticate dur de PNL şi USR. Deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională această lege.
Camera Deputaţilor a fost for decizional pe această lege.