Iohannis: "România nu este o ţară care vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe"

România trebuie să sprijine instituţiile din Moldova să devină mai performante şi să se implice în economia ţării vecine, însă în interesul cetăţenilor, nu al anumitor persoane. În acest fel, basarabenii vor realiza că România nu vrea să cucerească Molodva sau să o ocupe, ci să o sprijine pe calea proeuropeană.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.11.2016

România şi Moldova au o relaţie privilegiată şi specială, a remintit joi Iohannis, în cadrul unui discurs susţinut la Cluj, precizând că ţara noastră doreşte în continuare să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova, dar nu în senul de a încerca "să dirijeze ceva acolo."

"Am analizat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării relaţiile pe care România le-a avut în ultimele decenii cu Republica Moldova şi felul în care s-au produs anumite rezultate sau nu s-au produs. Şi am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm paradigma. Toată lumea este de acord şi nu vrem să se înţeleagă în niciun fel ca ne îndepărtăm de la faptul că România şi Republica Moldova au o relaţie foarte specială, privilegiată care se bazează pe istorie comună, pentru mulţi cetăţeni ai Moldovei - pe limbă comună, cultură comună şi aşa mai departe. Această relaţie este una specială, o relaţie pe care dorim să o păstrăm şi o relaţie pe care dorim să o protejăm, asta repet la fiecare discuţie cu alţi lideri din lume - România are dreptul şi insistă să păstreze o relaţie specială cu Moldova", a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că România trebuie şi vrea să sprijine Moldova însă sprijinul trebuie acordat instituţiilor, nu unor anumite persoane:

"Trebuie să sprijinim instituţiile din Moldova să devină mai performante, mai puternice, mai reprezentative şi să lucreze mai transparent. Asta înseamnă că România trebuie să se implice în economia Moldovei dar, nu într-un fel în care încercăm să dirijăm noi ceva acolo ci, trimiţând investiţii în Moldova, realizând, de exemplu, conexiuni energetice cu Moldova pentru a le uşura un pic dependenţa faţă de unicul furnizor pe care îl au acum. Una peste alta, noi dorim şi o vom face, nu doar e dorim, noi vom sprijini Moldova, o vom sprijini pentru a deveni mai stabilă, mai solidă, mai performantă.

Dar noi dorim să sprijinim instituţii moldoveneşti şi nu dorim să sprijinim anumite persoane din Moldova, fiindcă asta, după părerea noastră, a fost una dintre probleme. De multe ori, din România s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu în loc să se sprijine instituţional, corect şi puternic instituţiile moldoveneşti. Deci, noi vrem să sprijinim, să colaborăm în continuare cu Moldova în interesul cetăţenilor Moldovei prin întărirea instituţiilor şi prin mecanisme foarte corecte şi transparente al economiei moldoveneşti.

Credem că aceasta este calea prin care putem să îi facem pe cetăţenii moldoveni să îşi dea seama că România nu este o ţară care vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe ci, România este ţara care vrea să întindă o mână Moldovei pentru a o ajuta pe calea proeuropeană care, după părerea noastră, este cea mai bună pentru Moldova", a precizat preşedintele Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor