Dobrovolschi: Legea eliminării celor 102 taxe indică un periculos populism electoral

Deşi, de principiu, Iohannis este în favoarea eliminării unor taxe, legea prin care Liviu Dragnea a propus eliminarea a 102 taxe, printre care şi taxa radio-tv, este un caz special, fiind heirupistă, contraproductivă şi dăunătoare României.
Mădălina Dobrovolschi
Mădălina Dobrovolschi (Administraţia Prezidenţială)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, precizează, la scurtă vreme după ce Iohannis a trimis la CCR legea prin care Liviu Dragnea a cerut eliminarea a 102 taxe, că unele prevederi din actul normativ conţin indicii de neconstituţionalitate, relatează Agerpres.

Dobrovolschi a mai precizat că, deşi Iohannis este un susţinător al ideii eliminării unor taxe - având în vedere că România are prea multe - cazul de faţă este unul special, legea fiind adoptată extrem de repede, ceea ce indică un periculos populism electoral.

"Cazul de faţă este însă special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care, chiar dacă presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normală şi necesară a unei dezbateri publice. Este, aşa cum a numit-o domnul preşedinte, o modalitate heirupistă, care este fundamental contraproductivă şi dăunătoare României. Graba cu care a fost tratat acest subiect de către Parlament şi care indică un periculos populism electoral a făcut ca unele dintre măsurile prevăzute de textul legii să conţină indicii de neconstituţionalitate", a precizat Dobrovolschi, pentru Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai amintit că şefii TVR şi Radioului Public, sindicatele, organismele şi asociaţiile de profil i-au cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea care prevede şi eliminarea taxei radio-tv. Dobrovolschi a adăugat că şeful statului a încurajat consultarea publică pe acest subiect şi prin dezbaterea organizată de Active Watch săptămâna trecută.

"Preşedintele Klaus Iohannis consideră că Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife trebuie supusă unui control de constituţionalitate, înainte de a parcurge următorii paşi spre promulgare", a arătat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Reamintim că preşedintele Iohannis a luat parte joi la o dezbatere pe tema eliminării taxei radio-tv organizată de ActiveWatch. În timp ce Iohannis s-a declarat de la început spectator la dezbatere, precizând limpede că a venit pentru a asculta, astfel încât să decidă în cunoştinţă de cauză dacă va promulga sau nu legea, invitaţii prezenţi – oameni din presă şi societatea civilă, şi-au expus opiniile pe subiectul eliminării taxei, exprimându-se, la unison, contra eliminării ei. De asemenea, mare parte dintre participanţi şi-au exprimat speranţa că această dezbatere să fie un prim pas spre discuţii mai ample despre situaţia TVR şi a Radioului Public, discuţii care să ducă la schimbarea legii de funcţionare a celor două entităţi media.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici