Iohannis îi transmite lui Dodon un mesaj despre integrare europeană. Dodon trage însă spre ruşi

În timp ce Iohannis vorbeşte despre integrarea Moldovei în UE, Dodon dă declaraţii în care anunţă că va lupta pentru denunţarea Acordului semnat între R. Moldova şi UE.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Şeful statului Klaus Iohannis transmite, printr-un comunicat de presă, că este necesar ca noul preşedinte al Moldovei, Igor Dodon, să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său şi reiterează sprijinul ferm al ţării noastre pentru parcursul european al R. Moldova. Pe de altă parte, în Moldova de peste Prut, proaspăt alesul preşedinte susţine că Acordul de Asociere cu UE a fost o greşeală şi că va lupta, împreună cu partidul socialiştilor, pentru a-l denunţa.

Redăm mesajul Administraţiei Prezidenţiale:

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de votul exprimat de cetăţenii Republicii Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele României consideră că este necesar ca noul Preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său, având în vedere responsabilitatea deosebită care revine acestuia în respectarea întocmai a atribuţiilor constituţionale ale funcţiei de şef al statului.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis apreciază faptul că singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurării stabilităţii politice interne şi al implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în continuarea şi consolidarea procesului de reforme destinate modernizării statului şi susţinerii parcursului european, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

De asemenea, Preşedintele României reafirmă, în acest scop şi pe această bază, sprijinul ferm al ţării noastre pentru traseul european al Republicii Moldova şi evidenţiază susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi autorităţile locale ale Republicii Moldova, în acord cu aşteptările cetăţenilor săi", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Pe de altă parte, Igor Dodon declara, într-un interviu pentru ziarul Izestia, că optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Totodată, el, împreună cu partidul socialiştilor, va lupta pentru denunţarea Acordului semnat între R. Moldova şi UE, relatează agora.md