Iohannis: Ordonanţa traseismului este o încercarea a PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri
alte articole
Ordonanţa care permite aleşilor locali să se înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat, fără să-şi piardă mandatul cum era prevăzut până acum, este "o încercare a PSD de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale, o modificare cu un impact deosebit de puternic şi inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor", a subliniat prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Împreună cu specialiştii din ACL a fost analizată această ordonanţă şi, pe lângă faptul că noi, politic, am declarat şi considerăm că această ordonanţă vine să pregătească un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament şi de faptul că PSD guvernează România, specialiştii noştri consideră că ordonanţa este neconstituţională. În acest sens îi avertizez public pe toţi colegii mei din administraţia publică locală - aleşi preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, consilieri judeţeni, consilieri locali şi supleanţi pe listele consiliilor - să nu se lase ademeniţi şi să nu opteze în concordanţă cu această ordonanţă", a precizat Klaus Iohannis.
Liderul liberalilor a anunţat că ACL va ataca la Curtea Constituţională ordonanţa propusă de vicepremierul Liviu Dragnea, adoptată joi de Guvernul Ponta şi publicată marţi în Monitorul Oficial.
"Noi, ACL, vom ataca toate aceste acte: vom ataca ordonanţa şi fiecare opţiune a unui ales local în parte. Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanţă va fi anulată de Curtea Constituţională şi se vor trezi în situaţia de ilegalitate care va duce la pierderea mandatului lor", a avertizat preşedintele PNL.
Iohannis susţine că ordonanţa are elemente de neconstituţionalitate care sunt extrem de evidente, fiind o încercare a PSD şi a Guvernului de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale.
Un aspect de neconstituţionalitate invocat de Iohannis este caracterul temporar al ordonanţei care nu tratează pe picior de egalitate, pe întreaga durată a mandatului, opţiunea alesului local de a schimba partidul politic. Ordonanţa permite ca, într-un termen de graţie de 45 de zile, aleşii locali să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul.
"În al doilea rând, este vorba de înfrângerea voinţei electoratului, ceea ce am spus mai demult, bătaie de joc la adresa electoratului. Acesta s-a pronunţat prin votul său, fie direct, ca în cazul primarului şi preşedinţilor consiliilor judeţene, şi pe listă pentru consilieri. În fine, lucru foarte grav, mai ales în situaţia în care mai sunt doar puţine săptămâni până la scrutinul prezidenţial, se schimbă configuraţia structurii politice, este o modificare cu un impact deosebit de puternic şi inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor”, a mai precizat Iohannis, adăugând că s-au făcut presiuni asupra aleşilor locali "să treacă într-un partid aflat la guvernare".
Întrebat dacă ACL va accepta aleşi locali de la alte partide, Iohannis a replicat: "Nu primim traseişti politici, nu dorim să încurajăm traseismul politic, nu dorim să încurajăm fraudarea alegerilor".
Liderii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, s-au întâlnit marţi cu ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bucureşti, au declarat miercuri pentru Mediafax surse din PNL, conform cărora discuţia a vizat OUG privind migraţia aleşilor locali.