UPDATE - Dosarul "Fraudă la Referendum" continuă cu Dragnea plecat din ţară

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE - 12 persoane, cu domiciliul în judeţul Teleorman, au fost aduse cu duba la sediul Curţii Supreme pentru a fi audiate în calitate de martori, după ce acestea au refuzat să se prezinte în instanţă, deşi primiseră citaţii în acest sens, relatează Evz.ro. Persoanele audiate au explicat că nu au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, deşi numele lor apar pe listele speciale.

Magistraţii au avut parte şi de declaraţii contradictorii. Astfel, o bătrână din comuna Ţigăneşti, care nu ştia să citească şi nici nu auzea prea bine, a afirmat că a votat la referendum, în ciuda faptului că în declaraţia dată la DNA susţinuse că nu a făcut acest lucru.

Procesul continuă cu audierea unor inculpaţi din oraşul Bragadiru, judeţul Ilfov.

***

În timp ce vicepremierul Liviu Dragnea se află într-o vizită oficială în Beijing, alături de premierul Victor Ponta, Curtea Supremă judecă un nou termen din dosarul în care acesta este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012.

Dosarul, în care sunt implicaţi preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea, este unul de notorietate. Procurorii DNA au constatat că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate.

Potrivit Adevărul, la termenele trecute, martorii în dosar au susţinut în faţa magistraţilor că, deşi semnăturile lor există pe listele electorale, nu au votat, unii dintre ei chiar precizând că în ziua cu pricina erau plecaţi din ţară. Un martor a afirmat că nici el, nici soţia şi fiica lui nu au fost la vot, dar în dreptul numelor lor apăreau semnături. Alţi martori au precizat că au votat la referendum, însă nu la secţiile de votare la care sunt arondaţi, ci în localităţile în care se aflau în acea zi, astfel că semnăturile lor nu trebuiau să se găsească pe listele de votare din judeţul Teleorman.

Dosarul „Fraudă la Referendum”

La 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosar fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dragnea ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul, din anchetele procurorilor DNA reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Procurorii susţin că principalul obiectiv al acţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea este sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center, sistemul fiind conceput pe trei nivele, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului prezentat de DNA, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii de secţii de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

Cu ajutorul sistemului informatic, Liviu Dragnea a transmis mesaje preşedinţilor de secţie şi preşedinţilor filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar el elabora mesajele şi aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: "Pentru fiecare secţie se va face o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot. Daţi-o membrilor PSD şi PNL să meargă la ei acasă şi să-i aducă să voteze".

"Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria", le spunea Dragnea subalternilor, potrivit interceptărilor DNA.

Conform rechizitoriului, aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: prima informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din fiecare secţie de votare. În sistem s-au înregistrat peste 4.000 de mesaje conţinând date privind voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Liviu Dragnea a transmis procurorilor un memoriu prin care îşi susţine nevinovăţia, susţinând că acuzaţiile procurorilor DNA sunt nefondate. Vicepremierul neagă total acuzaţiile şi susţine că este vorba de un dosar politic.

Denunţul lui Valer Marian

În 16 iulie 2013, senatorul Valer Marian, fost preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare, a depus un denunţ la DNA în care îl acuza pe vicepremierul Liviu Dragnea, de fraudarea referendumului din 2012. Acesta susţine că a participat personal la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţau pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.

Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe, fostul Ministru de Interne al României, i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să raporteze o prezenţă mai mare decât cea reală, în luna iulie 2012. Acesta a susţinut că Liviu Dragnea i-a cerut personal să raporteze date false la Biroul Electoral Central, dar el a refuzat.

Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.

La întâlnirea ce ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate. Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi de către liberalii instruiţi de Radu Stroe la Cluj, doar că liberalii ar fi raportat cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real, a declarat Marian.

Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Conform declaraţiilor lui Valer Marian, Liviu Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară. Surse din DNA estimează o fraudare de 1,5 milioane de voturi.

Potrivit Evz.ro, la ultimul termen, instanţa a cerut Parchetului General să explice cum a clasat peste o mie de dosare similare, în condiţiile în care doi inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi cei mai mulţi dintre ceilalţi inculpaţi din dosarul Dragnea au fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii dacă vor fi găsiţi vinovaţi.