Iohannis: O societate democratică are nevoie ca măsurile luate de majoritate să nu afecteze statul de drept

Cu cât puterea şi opoziţia refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adânceşte ruptura dintre societate şi clasa politică, ceea ce are consecinţe dramatice pentru toţi, a opinat Iohannis.
Ana Ion
06.04.2017

alte articole

Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
06.04.2017

Avem nevoie, în Europa, de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate, doar pentru că au câştigat alegerile cu un procent consistent, a declarat joi preşedintele Iohannis în cadrul Conferinţei Internaţionale „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, desfăşurată sub patronajul Preşedintelui României şi al Secretarului General al Consiliului Europei.

Potrivit şefului statului, odată cu preluarea puterii, trebuie asumate şi responsabilităţile deosebite care decurg de aici. Or, aceste responsabilităţi sunt cu atât mai mari cu cât în ultima perioadă asistăm la tendinţa tot mai conturată în procesele electorale din spaţiul european, ca prezenţa la vot să fie din ce în ce mai scăzută astfel încât majorităţile politice, deşi construite pe un procent mare, sunt bazate practic pe voturile unei mici părţi din electorat.

În atari circumstanţe, în considerarea evoluţiilor din ultimii ani din unele state europene, inclusiv a proliferării conduitei populiste şi eurosceptice, avem nevoie de consolidarea cadrului de parametri şi garanţii privind interacţiunea dintre majoritate şi opoziţie, a opinat preşedintele.

"Într-o democraţie liberală solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, nu este acceptabilă nici aşa-numita «dictatură a minorităţii», dar nici «dictatura majorităţii», care, prin abuz, în baza concepţiei «câştigătorul ia totul», să afecteze pluralismul, echilibrul social şi funcţionarea democratică a societăţii bazate pe statul de drept. Adică să ajungem la ceea ce este tot mai des desemnat, în mediile de specialitate, cu termenul de «democratură».", a precizat Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui "într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât şi opoziţia trebuie, în egală măsură, să acţioneze având în vedere acelaşi angajament, comun şi responsabil, pentru interesul public – al cetăţenilor şi al societăţii.

Acest angajament trebuie să vină, absolut întotdeauna, pe primul loc, înaintea mizelor oricăror confruntări politice – chiar dacă şi acestea sunt normale în democraţie."

În contextul în care de 65 de zile în România sunt proteste stârnite de adoptarea OUG 13, iar Puterea ignoră cu brio cererile Străzii, Iohannis a mai susţinut că "cetăţenii sunt sursa legitimă inepuizabilă a democraţiei", aşadar niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate să ignore vocea cetăţenilor.

"Cu cât puterea şi opoziţia refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adânceşte ruptura dintre societate şi clasa politică. Iar consecinţele sunt dramatice pentru toţi, cu efecte pe termen lung.", a apreciat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, "majoritatea, tocmai pentru că este majoritate, trebuie să ştie să acţioneze în exercitarea puterii cu o necesară reţinere autoimpusă şi cu toleranţă faţă de eforturile opoziţiei, într-o manieră inclusivă şi transparentă. Pentru că majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate

"O societate democratică solidă, de tip liberal – opusă aşa-zisului model «iliberal» – are nevoie ca măsurile luate de majoritate să nu afecteze statul de drept în sens larg şi să nu urmărească afectarea «jocului» democratic, care presupune, în final, alternanţa la putere prin alegeri libere.

În plus, o societate democratică solidă necesită respectarea principiului cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice ale statului, care trebuie să se respecte reciproc. Este un principiu valoros – nu doar în cazul situaţiilor de coabitare politică, care nu este deloc în contradicţie cu principiul, la fel de important, al separaţiei puterilor.", a mai susţinut şeful statului.

Iohannis a mai precizat ca "separaţia puterilor într-o democraţie solidă înseamnă cooperare constructivă pentru realizarea interesului public, înseamnă respect reciproc între instituţiile statului aparţinând diferitelor puteri, precum şi echilibrul şi controlul reciproc dintre acestea."

"Doresc să citez aici ceea ce scria Comisia de la Veneţia într-o Opinie importantă a sa din 2012, elemente foarte utile pentru dezbaterea noastră de astăzi şi de mâine:

«Respectul pentru Constituţie nu poate fi limitat la executarea literală a prevederilor sale. (…) Scopul acestor prevederi este să faciliteze funcţionarea eficientă a instituţiilor statului, pe baza cooperării lor loiale.

Şeful Statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, toate servesc scopul comun al promovării intereselor ţării în ansamblu, nu a intereselor înguste ale unei singure instituţii sau ale partidului care l-a desemnat pe cel ce ocupă o anumită funcţie.

Chiar dacă o instituţie este într-o poziţie de putere, fiind capabilă să influenţeze alte instituţii ale statului, ea trebuie să o facă având în vedere interesele statului ca întreg, inclusiv, în consecinţă, interesele altor instituţii şi ale opoziţiei parlamentare.»

Sunt puncte de vedere foarte actuale, care pun în evidenţă necesitatea ca interacţiunea dintre majoritate şi opoziţie să ţină cont permanent de imperativul asigurării unui echilibru corect între interesele legitime ale majorităţii şi cele ale opoziţiei, ambele trebuind să se conducă mereu după interesul public al cetăţenilor, care i-au votat atât pe unii, cât şi pe ceilalţi.", a susţinut preşedintele

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor