Lăzăroiu: Când e vorba de fonduri şi libera circulaţie suntem europeni. Când e vorba de refugiaţi, Europa e o străină

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Problema cu cotele "obligatorii" de refugiaţi este că nimeni n-a explicat de la început ce înseamnă asta, cum de altfel s-a întâmplat şi cu cotele voluntare, a declarat, miercuri, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, în contextul deciziei luate cu o zi în urmă de Consiliul JAI.

"Când trebuie să împarţi nişte costuri şi trebuie să o faci repede, nu poţi lăsa la latitudinea participanţilor - "fiecare îşi ia cât vrea din costuri" - cotele voluntare, adică. Pentru că, previzibil, când tragi linie, rămâne o parte mare de costuri neîmpărţită. Interesul fiecăruia e să ia cât mai puţin.

Cotele "obligatorii" înseamnă, de fapt, o formulă de calcul care să ia în considerare capacitatea de absorbţie a unei ţări - PIB, populaţie, rata şomajului, număr de refugiaţi deja primiţi. Mi se pare fair. Cu cât PIB-ul şi populaţia sunt mai mari, cu atât mai mulţi refugiaţi alocaţi, cu cât şomajul şi numărul de refugiaţi deja primiţi sunt mai mari, cu atât mai puţini refugiaţi alocaţi", a explicat Lăzăroiu.

În România, însă, "noi facem alergie la solidaritate prin formule de calcul." Potrivit fostului consilier prezidenţial, distribuirea banilor de la guvern pentru localităţile sărace ar trebui să se facă tot după o formulă, însă chiar dacă ea există n-o respectă nimeni.

"Ce contează că sunt localităţi sărace şi localităţi bogate? Suntem "noi" şi "ai lor". Trebuie să dăm la primarul pesedist şi uneperist mai mult, chiar dacă după formulă nu beneficiază. Pe noi matematica ne încurcă, pentru că mai sunt tot timpul nişte factori subiectivi pe care vrem să-i acomodăm", a continuat Lăzăroiu.

În opinia analistului politic, aici nu vorbim de tirania statelor vestice, ci de tirania rigorilor, care pe noi ne deranjează teribil. "Adică în formula aia de ce nu apare câţi daci au murit în luptele cu romanii pentru propăşirea naţiei?"

"Şi, dincolo de asta, este şi minciuna de 15 ani a politicienilor că UE înseamnă lapte şi miere, adică doar beneficii. Când trebuie să împărţim beneficii, nu întreabă nimeni - dar banii ăştia nu cumva vin mai mult de la statele mai bogate? Nu sunt ele sursa principală a bugetului? Când trebuie să împărţim costuri, începem să ne văicărim - Germania i-a chemat, Germania să-i ia. Nu noi am destabilizat Orientul Mijlociu (dar parcă eram şi noi cu trupe prin Irak şi Afghanistan), să-i ia ăia care au vrut să-i democratizeze cu forţa.

Noi nu suntem stat Schengen şi e responsabilitatea celor care trebuiau să apere frontierele Schengen (tot n-am aflat ce trebuia să facă "frontiera Schengen" cu bărcile refugiaţilor). Când e vorba de fonduri europene şi liberă circulaţie, suntem europeni cu tot sufletul. Când e vorba de refugiaţi, Europa e o străină şi ea trebuie să se ocupe", a subliniat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.