Iohannis nu promulgă legea care amputează prerogativele ANI: "Am dubii şi am făcut o adresă către CCR"
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut luni o serie de declaraţii legate de promulgarea unor legi criticate dur de societatea civilă, precum legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, legea privind alegerea autorităţilor publice locale precum şi legea pentru modificarea serviciilor comunitare 51/2006, act normativ care amputează parte din prerogativele ANI.
"Pentru a preveni neînţelegeri sau interpretări eronate am decis ca atunci când ajung la mine spre promulgare legi importanţe sau legi care au dus la discuţii ample în spaţiul public să fac declaraţii legate de promulgarea sau după caz nepromulgarea unor acte normative. Astăzi vreau să mă refer la trei chestiuni:
În prima parte, voi face aprecieri legate de legea pentru completarea şi modificarea legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale, legea nr 14/2003 şi legea pentru alegerea autorităţilor publice locale (...) După care, voi face câteva menţiuni în legătură cu o altă lege care a ajuns la mine spre promulgare: lege pentru modificarea serviciilor comunitare 51/2006 şi voi face câteva referiri la acte normative care nu au ajuns încă la mine, respectiv intenţiile de modificare la Codul penal şi la Codul de procedură penală." a declarat Klaus Iohannis, citat de Realitatea.net.
Referindu-se la primul pachet de legi legat de finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, Iohannis a reamintit că acesta a făcut parte din proiectele pe care le-a abordat cu partidele politice:
"Pentru mine este important ca modificările legislative în domeniul partidelor să ducă la o îmbunătăţire a situaţiei vizând creşterea perfromanţei partidelor politice şi transparenţei în gestionarea banilor publici şi privaţi în timpul campaniilor, creşterea performanţei clasei politice româneşti Aceste trei legi au fost promulgate. Nu sunt legi perfecte. Ştiu că au existat discuţii în spaţiul public legate de modul cum ar trebui să sune în final legea. Una peste alta, fiecare în parte reprezintă după părerea mea un progres într-o direcţie bună. Toate trei legile au fost promulgate pentru că le consider un câştig în această etapă. Legea privind finanţarea activităţii partidelor şi campaniilor a fost retrimisă pentru că forma iniţială nu a fost o formă pe care am găsit-o satisfăcătoare.", a declarat şeful statului.
În ceea ce priveşte legea referitoare la partidele politice, preşedintele Iohannis a declarat că acest act normativ conţine modificări de substanţă, precum reducerea numărului de fondatori necesari pentru înfiinţarea unui partid şi faptul că pentru prima dată, în legislaţie se introduce noţiunea de partid local.
"Consider că modificările sunt de substanţă, sunt benefice şi din acest motiv am promulgat legea. Eronat s-a înţeles că dacă este îndeplinită una din aceste condiţii partidul este radiat ceea ce nu este adevărat. Condiţiile sunt condiţii care pot fi găsite bune, iar un partid nu poate fi radiat administrativ, ci numai prin hotărâre judecătorească.", a declarat Iohannis.
Şi în ceea ce priveşte legea pentru alegerea autorităţii locale, şeful statului a opinat că această lege, despre care societatea civilă afirmă că va duce la baronizarea României, este un progres faţă de vechea forma a legislaţiei.
Nu în ultimul rând, Iohannis s-a referit şi la propunerea de modificare a legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, nr 51/2006, precizând că va trimite actul normativ spre analiza CCR.
Recomandăm şi: Atac la prerogativele ANI. Deputaţii i-au scăpat de incompatibilitate pe aleşii locali
Reamintim că acest act normativ, ajuns la preşedinte spre promulgare, le dă dreptul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să participe ca reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţile publice. Respectiva modificare amputează parte din prerogativele ANI, care nu va mai avea bază să îi acuze de incompatibilitate pe primarii şi preşedinţii de CJ care fac parte din conducerea acestor asociaţii.
"Această modificare a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleşilor locali. Această schimbare se referă în esenţă la faptul că primarul şi preşedintele CJ pot fi membri în adunarea generală a acţionarilor când e vorba de o societate publică, care se ocupă de utilităţi publice. Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campanie electorală şi chiar subsemnatul am avut o speţă în disputa cu ANI. Această lege care a ajuns a doua oară la Preşedinţie, dar nu va fi promulgată. Am serioase dubii în ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către CCR şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. În esenţă, trebuie să lămuresc fondul problemei: m-am exprimat în repetate rânduri în chestiunea incompatibilităţilor. Incompatibilităţile trebuie să fie clarificate după o discuţie publică astfel încât lumea să înţeleagă uşor care sunt principiile care stau la bază. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu. Această lege prevede derogări de la Legea 215, dacă este aşa, legea 215 este o lege organică şi atunci şi legea de derogare trebuie să fie tratată ca o lege organică, ori parcursul prin Parlament nu a fost de această natură. Iată şi o problemă de formă.", a declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a abordat şi subiectul unor posibile modificări la Codul penal şi de Procedură penală:
"Nu pot să nu mă refer la câteva acte normative care sunt îndelung disputate. Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Codul penal şi de procedură penală sunt acte normative noi, ele trebuie să fie lăsate să funcţioneze un timp pentru a vedea în mod obiectiv dacă este nevoie de anumite modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor propriu. Dacă vor ajunge la promulgare, nu vor fi promulgate", a declarat Klaus Iohannis.
Recomandăm şi: Laura Ştefan: Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia
Reamintim că recent, mai mulţi deputaţi, majoritatea PSD, au iniţiat o propunere legislativă de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, care, conform DNA, ar diminua semnificativ eficienţa instituţiei. Ambasadele SUA, Germaniei şi Marii Britanii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste modificări legislative care ar îngreuna procedurile vizând arestarea preventivă, ar reduce termenele de prescripţie şi i-ar demotiva pe denunţători.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.