PNL despre Codul Silvic: "Minciuna şi ipocrizia domnului Ponta este evidentă"

Lucia Varga
Lucia Varga (Cdep)

Partidului Naţional Liberal (PNL) ar putea vota Codul Silvic trimis Parlamentului spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, dacă din actul normativ va fi eliminat articolul care permite tăierea pădurilor fără document tehnic, fără amenajament silvic, anunţă liberalii.

Potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times, liberalii vor solicita retrimiterea la comisii a cererii de reexaminare a Codului Silvic şi admiterea discutării în parte a articolului 20 şi eliminarea acestuia.

"PNL consideră că acest articol 20 trebuie eliminat pentru că aprobarea unei legi care cuprinde un articol care permite tăierea pădurilor fără document tehnic, fără amenajament silvic, va avea ca efect un atentat la siguranţa cetăţenilor şi a comunităţilor.", se arată în comunicatul de presă al liberalilor, semnat de fostul ministru al Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga.

În România există peste 200.000 de hectare de păduri, situate în zone de strictă protecţie: în jurul lacurilor de acumulare, în jurul barajelor, în jurul zonelor de captare a alimentărilor cu apă, pe pante mai mari de 30 de grade, zone în care, prin amenajamentul silvic, sunt interzise orice fel de tăieri, mai arata liberalii, avertizând că tăierea acestora ar duce, în cazul unor viituri, la colmatarea cursurilor de apă, colmatarea zonelor de captare a alimentărilor cu apă, alunecări de teren, inundaţii care ar afecta în aval viaţa şi siguranţa cetăţenilor.

PNL este preocupat în primul rând de aprobarea unui Cod Silvic care să asigure funcţia de protecţie a pădurii, mai declară Lucia Varga, precizând că liberalii vor vota împotriva Codului Silvic dacă nu se renunţă la articolul 20.

Lucia Varga mai susţine că prin aprobarea acestui Cod Silvic nu se iau măsuri în vederea reducerii tăierilor ilegale:

"În continuare vom avea personal corupt care nu poate fi suspendat chiar dacă se constată tăieri ilegale, cel mult poate fi penalizat cu un avertisment sau cu o măsură administrativă ineficientă.", declară vicepreşedintele PNL.

"PNL rămâne consecvent şi susţine un Cod Silvic identic cu cel pe care domnul Victor Ponta şi 13 miniştri ai Cabinetului Ponta 2 l-au semnat alături de mine pe vremea când eram ministru. Propunerea mea de Cod Silvic avea 4 obiective importante: lupta împotriva tăierilor ilegale, eliminarea personalului corupt din silvicultură, vânzarea lemnului prin utilizarea raţională a resursei şi trecerea de la lemnul vândut estimat la lemnul vândut măsurat, sprijin pentru proprietarii de păduri şi pentru agenţii economici din industria mobilei pentru a avea acces la resursă pentru a trece de la exportul de lemn şi cherestea la cel de produse finite cu valoare adăugată.

Minciuna şi ipocrizia domnului Ponta este evidentă. Dânsul a semnat în calitatea de prim-ministru alături de mine acest proiect de lege, declarând la vremea respectivă că a lucrat bine cu ministrul Lucia Varga, pentru ca ulterior să depună un alt proiect de lege în calitate de deputat, de această dată, proiect din care au fost eliminate toate aceste prevederi.", adaugă fostul ministru, acuzându-l pe premierul Ponta că are un comportament "imatur şi lipsit de profesionalism."

Reamintim că pe fundalul protestelor societăţii civile faţă de despăduririle abuzive din România, PNL-ul şi PSD-ul s-au acuzat reciproc că girează acest fenomen. În timp ce liberalii critică Codul Silvic al PSD, premierul Ponta susţine că membri PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţii firmei austriece Holzindustrie Schweighofer şi că promovează interesele acestei companii în Parlament.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne