Băsescu: Iohannis şi Ponta, doi diletanţi în problema pădurilor. Se feresc să restricţioneze tăierilor copacilor
alte articole
În problema protejării pădurilor, atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Klaus Iohannis sunt doi diletanţi pentru că fiecare vrea să facă scor politic şi nu sunt cu adevărat interesaţi să o rezolve în contextul în care niciunul dintre ei nu vorbeşte despre soluţia reală - să restricţioneze tăierea copacilor, ci doar de restricţionarea exportului, care de altfel intră în contradicţie cu normele Uniunii Europene, a acuzat duminică fostul preşedinte Traian Băsescu, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 TV.
"În opinia mea, Iohannis începe să se trezească şi să-şi dea seama că are de-a face cu premierul - un om perfid şi nu o spun cu niciun fel de răutate, care beneficiază de o maşinărie de propagandă formidabilă. Dar Iohannis nu va fi credibil, dacă nu pune mâna pe carte. Adică, este marea dispută a lemnului, în care premierul l-a făcut principalul responsabil de trafic de influenţă, prin nişte manevre de o perfidie incredibilă, în timp ce chiar socrul premierului a fost cel care a patronat contractul pe zece ani al firmei austriece.
Chiar directorul actual al Romsilva era secretar de stat în Ministerul Agriculturii, mâna dreaptă a socrului Sârbu şi responsabil de păduri când s-a semnat contractul pe 10 ani în 2003 cu firma austriacă. Având aceste elemente, Iohannis parcă e, vorba unui domn din presă, "marele mut". E foarte greu să fii bătut de Ponta în partea de dinapoi când ai aceste elemente în care chiar familia premierului este implicată în acest jaf", a declarat Traian Băsescu.
În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanţi, a continuat fostul preşedinte, subliniind că "fiecare vrea să facă scor politic şi îl doare în partea de dinapoi de realitatea pădurilor româneşti". Între timp, "Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule faţă de români" - scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea şi buşteni timp de trei luni.
"Asta este o escrocherie de ultimă speţă. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană cât timp este în picioare. Când a fost tăiat devine marfă şi pe ăla nu mai poţi să pui restricţii", a afirmat Traian Băsescu care este de părere că soluţia pentru protejarea pădurilor din România poate fi găsită în prevederile Tratatului de la Lisabona.
"Se vede că amândoi au câte ceva de ascuns, nu cred că nici premierul, nici preşedintele nu ştiu Tratatul de la Lisabona, art 191 care spune că politica UE în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului, ocrotirea sănătăţii persoanelor, utilizarea prudentă şi raţională a resurselor naturale. În baza acestui articol putea să facă o lege prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă şi raţională a resurselor naturale. Dacă el vrea să restricţioneze marfă, nu va face decât să ia peste ceafă palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultător. Omul ăsta nu vrea să recunoască că trebuie să restricţioneze tăierea copacilor", a mai precizat fostul preşedinte.
Deşi susţine că nu se pricepe la Codul Silvic, deşi a citit proiectul de lege, Traian Băsescu scoate în evidenţă faptul că un lucru este clar pentru el - faptul că România este în situaţia în care s-a exagerat cu tăierile şi trebuie să găsească o soluţie legală care este în Tratatul de la Lisabona.
"Premierul trebuie să vină cu un program de raţionalizare şi utilizare prudentă a pădurii. Din păcate, observ cĂ şi preşedinte Iohannis evită invocarea articolului 191 din Tratat. Într-un fel sau altul ocolesc soluţia legală, ceea ce mă face să cred că nici unul, nici altul nu sunt atât de nevinovaţi. Soluţia legală este art 191 din tratat pe care Guvernul trebuie să îl materializeze ori prin hotărâre, ori prin ordonanţă, ori prin lege trecută prin Parlament şi prin care să reducă tăierea de copaci şi păduri", a explicat Traian Băsescu.
În cazul în care Guvernul sau politicienii din România vor spune că mai degrabă restricţionează exportul de cherestea, acest lucru intră în coliziune totală cu articolul 35 din Tratat, care vorbeşte de comerţul liber din spaţiul european.
"Nicio tabără nu vrea să pună punctul pe I, încetarea sau raţionalizarea tăierilor (...) Art 191 din Tratat i-ar da României posibilitatea să-şi apere pădurile. (...) Problema cu pădurile este ca şi unul şi altul evită articolul fundamental care dă României posibilitatea să ia măsuri fără ca cineva din UE să poată spune ceva. Şi unul şi altul se feresc să vorbească de reducerea tăierilor", a remarcat Traian Băsescu.
Fostul şef de stat susţine că în timpul mandatelor sale a primit mai multe sesizări de la serviciile de informaţii cu privire la defrişările ilegale de păduri.
"Am avut foarte multe sesizări de la servicii cu privire la tăierile ilegale, la existenţa unor gatere care funcţionau neautorizat, la tăierea la ras a unor păduri. A fost o bătălie de câţiva ani pentru închiderea gaterelor ilegale şi a tăierilor pădurilor private. Noul Cod silvic, practic nu mai pune nicio restricţie să tai o pădure de 10 hectare", a declarat Traian Băsescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.