Iohannis, nemulţumit că Parlamentul blochează votul prin corespondenţă şi cererile Justiţiei

La şase luni de la preluarea mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de faptul că Parlamentul, căruia i-a propus un parteneriat menit să redea încrederea cetăţenilor în această instituţie, refuză să le asigure românilor din diaspora dreptul la vot, dar şi să dea curs cererilor justiţiei care îi vizează pe oamenii politici certaţi cu legea.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.06.2015
Se încarcă player-ul...

La şase luni de la preluarea mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de faptul că Parlamentul, căruia i-a propus un parteneriat menit să redea încrederea cetăţenilor în această instituţie, refuză să le asigure românilor din diaspora dreptul la vot, dar şi să dea curs cererilor justiţiei care îi vizează pe oamenii politici certaţi cu legea.

"În cadrul acestui parteneriat sunt proiecte care au fost duse la bun sfârşit şi reprezintă paşi înainte în raport cu aşteptările cetăţenilor, fapt ce se cuvine apreciat. Nu sunt foarte mulţumit de toate rezultatele, dar sunt conştient de faptul că, politic vorbind, s-a găsit un minim numitor comun. Nu acelaşi lucru, din păcate, îl pot spune despre soluţia pentru asigurarea dreptului de vot al românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă.

În ciuda angajamentului public făcut, nu constat o voinţă politică reală a majorităţii de a promova un asemenea proiect. Nici în privinţa încuviinţării cererilor justiţiei lucrurile nu stau mai bine. Dimpotrivă. O Românie puternică este aceea în care nimeni nu e mai presus de lege, iar corupţia la vârf nu mai reprezintă o vulnerabilitate la adresa funcţionării statului", a declarat luni, în faţa plenului Parlamentului, preşedinte Klaus Iohannis.

Şeful staului susţine că marele păcat al ultimilor 25 de ani a fost confuzia dintre persoane şi instituţii sau funcţii: "Atunci când vin în faţa dumneavoastră şi spun că Parlamentul trebuie să lase justiţia să-şi facă treaba, nu o fac ca individ, în nume propriu şi nu mă adresez unor persoane particulare. O fac în calitate de Preşedinte, care are o răspundere şi vorbesc reprezentanţilor unei alte instituţii."

În opinia preşedintelui, a avea o funcţie nu este un privilegiu personal, ci o responsabilitate care implică o conduită, iar oamenii politici, mai ales la cel mai înalt nivel, înţeleg că nu se reprezintă pe sine.

"Comportamentul fiecăruia dintre noi implică o ţară întreagă, imaginea ei în Europa şi în lume, iar fiecare gest are consecinţe politice şi impact public. Am spus la început că România îşi va găsi treptat acea stare în care e normal să respecţi legea, în care e normal să ai un minimum de decenţă în politică şi să faci un pas în spate atunci când afectezi imaginea propriei ţări, în care e normal să separi instituţiile de persoane particulare.

Indiferent cât de mult îi rezistă unii acum, suntem deja pe acest drum, iar acest moment nu va întârzia să vină. Pentru că asta îşi doresc oamenii de la noi şi asta înseamnă să fim o ţară puternică în Europa şi în lume", a mai precizat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor