Iohannis: Găina cu capul tăiat, un simbol vechi folosit de nazişti. E o ameninţare directă cu moartea (Video)

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Materialul video pe pagina originală a Epoch Times România.

După ce în curtea sediului ACL din Capitală aterizau găini (şi vii şi moarte) cu bileţele la gât care îl vizau, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a catalogat campania electorală drept una "abominabilă" şi a explicat că gestul este o ameninţare directă cu moartea, găina sau cocoşul cu capul tăiat fiind un simbol folosit de nazişti în anii '40.

"N-am crezut că discut în această campanie despre găini, dar iată că am ajuns şi aici. Pot să vă spun că această campanie electorală a devenit abominabilă. Domnule Ponta, aţi reuşit un record. Este cu distanţă cea mai mizerabilă campanie din '90 încoace. Iar legat de acest simbol, probabil nu ştiţi, este un simbol foarte vechi. Este o ameninţare directă cu moartea. Ultima dată când cineva a folosit astfel de simboluri a fost în anii '40 şi acest simbol a fost folosit de nazişti. Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoş cu capul tăiat peste gard sau în casă, este o ameninţare directă cu moartea şi naziştii au avut grijă să şi execute pe respectivul", a declarat revoltat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi preşedintele PPE, Joseph Daul, venit în România să îl susţină.

Liderul liberal îl consideră direct responsabil de incident pe contracandidatul său de la PSD, Victor Ponta, pe care îl acuză că a condus o campanie electorală murdară care s-a pretat până şi la simboluri şi ameninţări cu moartea.

Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoş cu capul tăiat peste gard sau în casă, este o ameninţare directă cu moartea şi naziştii au avut grijă să şi execute pe respectivul

"De aceea îmi permit să spun, dragii mei, nu am crezut că vom ajunge vreodată în România la acest nivel de campanie electorală. Să folosească unii în campanie simboluri şi ameninţări cu moartea, folosite ultima dată de nazişti, nu am crezut. Domnule Ponta, poate acum, în ultimul moment, vă daţi seama că este greşit să aruncaţi România în aer doar ca să ajungeţi dumneavoastră preşedintele României", a mai precizat Iohannis.

Cu puţin timp înainte ca preşedintele PPE să ajungă la sediul ACL din Capitală, mai multe găini, unele vii, altele moarte, au fost aruncate peste gardul clădirii, de gâtul lor fiind prinse bileţele cu mesajul "Sunt Klaus Iohannis. Îmi e frică de dezbatere", aluzie la dezbaterea televizată de care pesediştii îl acuză pe Iohannis că fuge.