Iohannis: E inacceptabil să nu ştim cine sunt vinovaţii de la Revoluţie sau de la Mineriade. Cine a greşit va plăti

Avem dosare vechi, unele extrem de vechi, precum Dosarul Mineriadei, Dosarul Revoluţiei. Este inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat, cine a fost vinovat, şi-a exprimat nemulţumirea preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.10.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, în cadrul căreia i-a solicitat să ia toate măsurile pentru a introduce mai multă celeritate în cercetări, mai ales în dosare "extrem de vechi", precum cele ale Revoluţiei sau Mineriadei.

"Am avut o întâlnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, şi l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exerciţiul cercetărilor. E foarte simplu: avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la Dosarul Mineriadei, Dosarul Revoluţiei.

Este inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat la Revoluţie, cine a fost vinovat, ce s-a întâmplat la Mineriade, cine sunt oamenii vinovaţi. Dacă vorbesc de vinovaţi, vorbesc de oameni care au încălcat legea, nu de o vină istorică. Nu e treaba istoricilor încă. Deocamdată, şi în Dosarul Revoluţiei, şi în Dosarul Mineriadei, este treaba procurorilor, iar cine a greşit va plăti", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

În cadrul întrevederii, şeful statului l-a rugat pe procurorul general să ia măsurile necesare astfel încât cercetările să fie efectuate mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanţă atunci când procurorii constată că s-a încălcat legea.

"Acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt nişte delaţiuni comice, acolo să se restabilească de îndată bunul renume al persoanei care a fost pe nedrept acuzată", a adăugat Klaus Iohannis.

Şefa UNJR, replică pentru Iohannis

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR), Dana Gârbovan, consideră drept "nefirească" solicitarea făcută de Iohannis procurorului general al României privind urgentarea soluţionării mai multor dosare penale aflate pe rolul parchetului.

"Dacă este vorba despre dosarele actuale, din punctul nostru de vedere, este o chestiune absolut nefirească şi arată exact o mentalitate greşită la care Executivul şi celelalte puteri ale statului se raportează. Este necesar să se decripteze, inclusiv la nivelul numirilor la vârful structurilor de Parchet, partea politică ce include preşedintele şi Ministerul Justiţiei, pentru a avea o reală separare a celor două puteri, pentru că altfel ajungem la aceste chestiuni când fie preşedintele, fie prim-ministrul, fie ministrul Justiţiei consideră că este legitim să ceară socoteală procurorilor pentru anchete care, dacă este vorba despre chestiuni particulare şi nu de informaţii de sistem, sunt, din punctul nostru de vedere, inadmisibile", a reacţionat Dana Gîrbovan, citată de Agerpres.

Preşedintele îi răspunde şefei UNJR

"Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine. Şi atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătăţi net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează şi în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc şi contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenţia publică, şi de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înţeleagă greşit, cum e Dosarul Revoluţiei, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenţia publicului şi să nu avem concluzii de la procurori. Cred că e foarte uşor de înţeles.

Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care priveşte România, atunci trebuie să îşi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint şi societatea. Şi dacă societatea românească are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat şi societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcţioneze atât de bine încât şi unii şi alţii să fie mulţumiţi de rezultate", a afirmat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor