Iohannis: Nu voi desemna premier o persoană urmărită sau condamnată penal

Liviu Dragnea, Victor Ponta, precum şi alţi politicieni cu dosare penale pot pune în cui speranţa că vor fi premieri după alegerile din decembrie, chiar dacă partidele lor vor câştiga alegerile. Şeful statului a dat marţi asigurări că nu va numi premier o persoană cu probleme penale.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni că nu va desemna pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, "o persoană urmărită penal sau condamnată penal", situaţie în care se regăsesc, de exemplu Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării Referendumului din 2012 sau fostul premier Ponta, titular a doua dosare penale, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu, Vasile Blaga etc.

"Cu siguranţă voi desemna premier o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale României. Asta înseamnă să desemnez o persoană care întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă să conducă un Guvern. Nu am de gând să nominalizez pe cineva care apoi pică în Parlament. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine. Desemnarea va fi extrem de serioasă. Va fi o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României. Criterii de integritate sunt evidente. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau care este condamnată penal. Trebuie să avem politicieni curaţi. Va fi un criteriu eliminatoriu. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal.", a declarat Iohannis, citat de Adevărul.