Iohannis a discutat cu Kovesi despre presupusul plagiat: Nu se pune problema demisiei

Şeful statului a declarat miercuri că nu există motive ca şefa DNA să demisioneze şi că a cerut Parchetului General să se ocupe prioritar de cercetare în speţa presupusului plagiat de care este acuzată Kovesi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a declarat miercuri că a discutat cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre posibilul plagiat în cazul lucrării sale de doctorat, discuţie în urma căreia este "destul de lămurit" şi "fără motive de îngrijorare."

"Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzaţii, mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic şi atunci am plecat destul de lămurit din discuţie", a declarat Iohannis, citat de Hotnews.

Şeful statului a mai precizat că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă, motiv pentru care a avut o discuţie cu procurorul general, pe care l-a rugat ca, în virtutea atribuţiilor sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate.

Întrebat dacă se impune o demisie a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, Iohannis a negat:

"Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puţin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare".

În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Traian Băsescu conform căruia Kovesi i-ar fi ameninţat cu arestări pe membri ai Guvernului dacă se reia cercetarea pe lucrarea sa de doctorat, Iohannis le-a catalogat drept "fantezii electorale":

"Vreţi să reiau expunerea cu fanteziile electorale (ale lui Traian Băsescu — n.r.). Nu am auzit niciodată ceva în acest sens şi mi se pare total neverosimil".

Reamintim că recent deputatul PRU Sebastian Ghiţă s-a "autodenunţat", susţinând că a participat la o presupusă măsluire a raportului referitor la lucrarea de doctorat a şefei DNA. Procurorul - şef al DNA a negat acuzaţia, însă, pe de altă parte a refuzat să ceară reanalizarea lucrării DNA, susţinând că acest demers trebuie făcut de cei care au îndoieli, nu de ea.

"Sper că glumiţi. Adică, eu care am o teză corectă, să spun – 'vă rog, verificaţi-mi dvs. teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dvs'. Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe şi să facă sesizare", a declarat şefa DNA, întrebată fiind de ce nu cere reanalizarea lucrării.