Iohannis despre datele INS: o raportare optimistă versus o realitate pesimistă (VIDEO)

Întrebat vineri de presă cum comentează raportul publicat vineri de Institutul Naţional de Statistic (INS), potrivit căruia România înregistrează creştere economică pe trimestrul trei iar recesiunea tehnică anunţat de EUROSTAT nici n-ar fi existat, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis a catalogat raportarea drept "foarte subţire" şi încă nefundamentată.
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.11.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Întrebat vineri de presă cum comentează raportul publicat vineri de Institutul Naţional de Statistic (INS), potrivit căruia România înregistrează creştere economică pe trimestrul trei iar recesiunea tehnică anunţată de EUROSTAT nici n-ar fi existat, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis a catalogat raportarea drept "foarte subţire" şi încă nefundamentată.

"Da, am văzut la televizor o raportare, (ultima de acest tip cred că am văzut-o la începutul lui decembrie 89, cu cineva venind şi turuind date realizări la cincinal, la hectar). Foarte, foarte subţire această raportare, lipsesc cu desăvârşire datele structurale şi aşteptăm şi toate datele care fundamentează această raportare care s-a făcut astăzi. Dacă se confirmă totuşi aceste date, atunci mă bucur pentru România." a declarat prezidenţiabilul ACL.

"Nu pot însă să mă bucur pentru români pentru că cu ei am vorbit şi la ei nu a ajuns nimic din această 'creştere' iar de anul viitor chiar de ar fi creştere va fi mâncată de majorările de impozite şi taxe. Din păcate vor rămâne cu o raportare optimistă şi cu o realitate pesimistă." a adăugat Iohannis.

Reamintim că, vineri, INS a anunţat creştere economică pe trimestrul 3 şi a revizuit şi datele anterioare, informând că recesiunea tehnică nu se confirmă. Potrivit comunicatului dat vineri de INS şi preluat de Hotnews, produsul intern brut (PIB) în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, comparativ cu trimestrul II 2014 iar pe primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

Mai mult, potrivit INS, "în urma revizuirii seriei brute şi a seriei ajustate sezonier", recesiunea tehnică anunţată la mijlocul lui august de Eurostat şi recunoscută ulterior de INS nu se (mai) confirmă, întrucât PIB ar fi crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013.

Nu pot însă să mă bucur pentru români pentru că cu ei am vorbit şi la ei nu a ajuns nimic din această 'creştere' iar de anul viitor chiar de ar fi creştere va fi mâncată de majorările de impozite şi taxe. Din păcate vor rămâne cu o raportare optimistă şi cu o realitate pesimistă.

Cifrele INS au fost prefigurate de o declaraţie explozivă făcută de premierul Victor Ponta miercuri, în direct la B1 TV, în timpul dezbaterii cu Klaus Iohannis.

"Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. (...) Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune", a declarat miercuri seară premierul.

Afirmaţiile premierului au stârnit valuri de critici şi controverse, Legea 226/2009 (legea de funcţionare a INS) prevede la art 32(4) că: "Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte", ceea ce a dat naşterea la temeri că fie premierul fie a dezvăluit date la care legal nu avea cum să aibă acces, fie a inventat cifre în scop pur electoral etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor