"Prorocirile" lui Ponta se îndeplinesc: Statistica anunţă creştere economică. Recesiunea nu se mai confirmă

Aşa cum a "prorocit" Victor Ponta în timpul dezbaterii cu Iohannis la B1 TV, Institutul Naţional de Statistica a anunţat vineri creştere economică pe trimestrul 3 avem şi a revizuit şi datele anterioare, informând că recesiunea tehnică nu se confirmă
(Arhivă) Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.11.2014

Aşa cum a "prorocit" Victor Ponta în timpul dezbaterii cu Iohannis la B1 TV, Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri creştere economică pe trimestrul 3 şi a revizuit şi datele anterioare, informând că recesiunea tehnică nu se confirmă.

Potrivit comunicatului dat vineri de INS şi preluat de Hotnews, produsul intern brut (PIB) în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, comparativ cu trimestrul II 2014 iar pe primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

Mai mult, potrivit INS, în urma revizuirii seriei brute (conform Sistemului European de Conturi) şi a seriei ajustate sezonier, nici recesiunea tehnică nu se (mai) confirmă, întrucât PIB ar fi crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013.

Hotnews mai arată că, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul III 2014, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,9% în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,3%.

Pe serie brută în schimb, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2013, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,2% iar pe primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2013, cu 2,8%.

Adriana Ciuchea, directorul general al Direcţiei generale de conturi naţionale şi sinteze macroeconomic din cadrul Statisticii, practic omul care calculează evoluţia PIB, a declarat vineri pentru Hotnews că cele mai importante creşteri vin din industrie, comerţul cu amănuntul şi din comunicaţii.

Context

Cifrele INS au fost prefigurate de o declaraţie explozivă făcută de premierul Victor Ponta miercuri, în direct la B1 TV, în timpul dezbaterii cu Klaus Iohannis.

"Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. (...) Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune", a declarat miercuri seară premierul.

Declaraţiile lui Ponta au stârnit controverse. Legea 226/2009 (legea de funcţionare a INS) prevede la art 32(4) că: "Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte", ceea ce a dat naşterea la temeri că fie premierul a dezvăluit date la care legal nu avea cum să aibă acces, fie a inventat cifre în scop pur electoral.

În ceea ce priveşte recesiunea, reamintim că la mijlocul lunii august 2014, Eurostatul anunţa că România a cunoscut cea mai mare scădere a PIB-ului dintre toate ţările UE în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al lui 2014 şi că a intrat în recesiune tehnică, înregistrând scădere economică două trimestre succesiv. Potrivit cifrelor Eurostat, economia României a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul 1 şi cu 0,2% în trimestrul 1, 2014, faţă de trimestrul 4 din 2013.

Informaţia privind scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat, INS trecând informaţia sub tăcere. Informarea iniţială a INS privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru al lui 2014 faţă de ultimul trimestru din 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, dar între timp a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică. INS a ales însă să nu facă publică revizuirea negativă până când Eurostat a prezentat public cifrele care arată că România a reintrat în recesiune economică pentru prima dată după ieşirea din recesiune în trimestrul 2 din 2012.

Pe 8 octombrie INS a reconfirmat intrarea în recesiune tehnică a României în al doilea trimestru din acest an însă a "îmblânzit" uşor recesiunea, din datele făcute publice de INS în octombrie reieşind că PIB-ul în trimestrul al doilea al anului 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,9% comparativ cu primul trimestru şi nu cu 1%, cifra publicată în septembrie de INS. Totodată, scăderea PIB-ului pe primul trimestru a fost rectificată de la -0,2% la -0,1%, pentru ca acum să ajungă +0,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor