Investigaţie RISE Moldova: Încă 6,3 mln de dolari legaţi de numele lui Platon

(Captură Foto)

Extrădat în Moldova pe considerentul că ar fi implicat în prăbuşirea sistemului financiar-bancar din R. Moldova, fiind învinuit de spălare de bani în dosarul Băncii de Economii, omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi împrumutat bani mai multor oameni de afaceri moldoveni influenţi. Potrivit unei investigaţii RISE Moldova, unul dintre aceştia ar fi preşedintele Congresului Evreilor din Republica Moldova, Emmanuil Grinshpun care ar fi primit de la Platon 6,3 milioane de dolari.

Om de afaceri american născut în Moldova, Emmanuil Grinshpun este preşedintele Congresului Evreilor din RM şi o persoană influentă în mediul politic din această ţară. Cu banii luaţi de la Platon, Grinshpun a cumpărat, la începutul anului 2014, în urma unei licitaţii câştigate prin firma sa din Chişinău, Trans World Entertainment SRL, un imens centru commercial. Platon ar fi transferat cei 6,3 mln de dolari imediat după licitaţie fără, însă, a avea un contract încheiat cu Grinshpun, înţelegerea dintre cei doi fiind bazată pe încredere.

Aşa cum Platon nu-şi putea obţine banii împrumutaţi înapoi, acesta s-ar fi întâlnit cu Grinshpun la Monaco unde, potrivit jurnaliştilor RISE, datoria a fost trecută cu pixul pe hârtie cu semnătura lui Grinshpun. După ce a primit 200 mii de dolari de la Grinshpun transfer făcut prin contul companiei sale offshore din Insulele Virgine Britanice, Miser Development, Veaceslav Platon nu ar mai fi primit nici un ban, nici până în prezent, de fapt.

În afacerile sale, prin intermediul companiilor offshore, Emmanuil Grinshpun folosea deseori cetăţeni ucraineni sau români, care nu cunosc bine legislaţia Moldovei. Jurnaliştii de la RISE Moldova au aflat că în iulie 2016, omul de afaceri american a devenit şi cetăţean român. Acesta ar fi înfiinţat câteva SRL-uri (ferme de creştere a păsărilor – n.r.), înregistrate în casa unui cetăţean român, folosind una dintre camerele casei doar pentru depozitarea unor documente, fără să deschidă vreo fermă sau punct de lucru.

Amintim că Veaceslav Platon este cercetat penal în Moldova pentru escrocherie şi spălare de bani în sume deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii offshore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Articolul integral poate fi citit aici