Internetul: la fel de nociv ca drogurile

Cercetătorii chinezi au descoperit că dependenţa de internet poate fi la fel de dăunătoare pentru creierul uman ca abuzul de droguri, după cum informează
Utilizator de internet, în timpul unei conferinţe de hacking în Berlin. (Sean Gallup / Getty Images)
Constantin Eremita
27.04.2012

Cercetătorii chinezi au descoperit că dependenţa de internet poate fi la fel de dăunătoare pentru creierul uman ca abuzul de droguri, după cum informează The Independent.

Studiul doctorului Hao Lei şi a colegilor săi de la mai multe institute din China, publicat în Plos One, a constat în scanarea RMN a creierelor a 17 adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, diagnosticaţi în prealabil cu dependenţă de internet. După compararea imaginilor rezultate cu cele ale unor persoane fără această tulburare, autorii au găsit diferenţe majore la nivelul creierului, între cele două grupe. În special, au observat la bolnavi o deteriorare pronunţată a materiei albe, în regiuni ale creierului responsabile pentru emoţii, luarea deciziilor şi autocontrol. Studiile din trecut au indicat modificări similare la dependenţi de alcool sau de droguri ilegale ca marijuana, amfetaminele sau ketamină.

„Ni se spune în cele din urmă ceea ce medici au suspectat de ceva timp, că anomalii ale materiei albe în cortexul orbito-frontal şi alte zone cu adevărat semnificative ale creierului sunt prezente nu numai la dependenţele în care substanţele sunt implicate, ci şi în cele comportamentale cum ar fi dependenţa de internet” a comentat Dr. Henrietta Bowden-Jones, psihiatru consultant la Colegiul Imperial din Londra, citată de BBC News.

După cum îi spune numele, dependenţa de calculator este o tulburare de comportament marcată de utilizarea necontrolată a internetului. Nu este recunoscută ca o boală clinică. De altfel, până acum, studiile despre IAD (Internet Addiction Disorder) s-au axat doar pe înţelegerea aspectelor psihologice şi sociale ale acesteia. Există şi simptome fizice, mai ales la sevraj, printre acestea: anxietatea şi iritarea generală, gândurile obsesive şi tremurăturile.

Conform unui studiu al Societăţii pentru Studierea Dependenţei, criteriul pentru un diagnostic pozitiv ar fi folosirea internetului mai mult de 6 ore zilnic, cu simptome clare pe o perioadă de 3 luni.

În opinia experţilor, dependenţa de jocuri video este într-un totul asemănătoare cu dependenţa de internet.

Faptul că o persoană petrece multe ore în faţa calculatorului nu înseamnă că ar fi dependentă de acesta. Cazurile diagnosticate sunt cazuri considerate extreme.

„Când cineva vine la tine şi spune că nu au dormit noaptea trecută pentru că a petrecut 14 ore jucându-se, şi la fel a fost şi în noaptea precedentă, şi a încercat să se oprească dar n au putut – atunci ştii că are o problemă”, a adăugat Dr. Henrietta Bowden-Jones pentru BBC News.

Studiul cercetătorilor chinezi are neajunsurile sale, asumate de aceştia. Cel mai important este faptul că nu s-a putut determina dacă modificările creierului sunt efectul sau cauza dependenţei. Dacă ar fi cauza, s-ar putea argumenta că cei 17 subiecţi au fost predispuşi genetic să ajungă dependenţi. Un alt neajuns este că cei testaţi nu au fost controlaţi pentru a vedea dacă nu cumva au consumat substanţe ce ar influenţa rezultatele, cum ar fi cofeina, alcoolul sau alte droguri.

Înţelegerea dependenţei de internet, această boală a secolului XXI, este încă la început. Eforturile depuse în prezent pentru determinarea simptomelor şi găsirea de tratamente vor fi foarte valoroase pentru viitor, când o viaţă fără calculator nu va mai fi posibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor