Google+ va fi închis după muşamalizarea unei scurgeri masive de date
alte articole
Google îşi va închide reţeaua socială (Google+) după ce o breşă masivă de securitate ce durează de ani de zile a permis accesarea datelor de profil ale utilizatorilor.
Facebook nu este singurul gigant hi-tech care a suferit o lovitură dură din cauza nerespectării securităţii datelor utilizatorilor săi. De această dată, este vorba de Google, sau mai bine zis mai puţin populara sa reţea de socializare Google+.
Datele utilizatorilor care au folosit acest produs au fost expuse infractorilor începând cu 2015, potrivit unui raport Wall Street Journal citat de TechCrunch. Când utilizatorii au permis unei aplicaţii să acceseze datele din profilul lor public, eroarea a permis aplicaţiei să acceseze şi domenii ale profilului care nu erau publice, inclusiv numele complet, adrese de e-mail, data de naştere, sexul, fotografii de profil, locuri în care a locuit utilizatorul, ocupaţia şi statusul de relaţie.
Numărul total al utilizatorilor expuşi riscului de către breşa de securitate este aparent de 496.951.
Breşa de securitate a fost descoperită şi remediată de Google în martie 2018 potrivit Wall Street Journal, însă compania a decis să nu facă publică situaţia, deoarece în acea perioadă se derula renumitul scandal care a implicat Facebook şi compania Cambridge Analytica, care a folosit în mod eronat date adunate de la Facebook.
Cambridge Analytica este o companie privată britanică specializată în analiza datelor care foloseşte o tehnologie specială de examinare a datelor pentru a dezvolta o comunicare strategică pe Internet în timpul campaniilor electorale. Compania a lucrat pentru diverse campanii politice, folosind datele strânse pentru a îmbunătăţi un mecanism care urmărea să prezică şi să influenţeze comportamentul alegătorilor. Facebook a recunoscut că, de fapt, Cambridge Analytica a adunat informaţii personale de la aproximativ 87 milioane de utilizatori ai reţelei sociale, fără permisiunea acestora.
Un memorandum citat de TechCrunch susţine că, dacă ar fi făcut publică breşa de securitate, Google ar fi ajuns în lumina reflectoarelor alături de Facebook sau chiar ar fi ocupat locul acesteia pe durata derulării scandalului ce a implicat Cambridge Analytica.
În mod curios, la doar câteva minute după ce Wall Street Journal a publicat raportul privind scurgerea datelor, Google a anunţat închiderea reţelei Google+ pentru un interval de 10 luni, permiţând utilizatorilor să îşi exporte datele. Aceasta este una dintr-o serie de măsuri luate după auditul privind securitatea Strobe. Pe lângă închiderea reţelei sale sociale, Google va reface regulile privind securitatea, inclusiv restricţionarea dezvoltatorilor de a accesa datele privind SMS-urile, registrul apelurilor telefonice şi unele informaţii de contact.
Proiectul Strobe furnizează statistici care ridică semne de întrebare, inclusiv faptul că 90% dintre interacţiunile cu Google+ au durat mai puţin de 5 secunde. Aparent, singura interacţiune pe care majoritatea utilizatorilor a avut-o cu reţeaua socială a fost apăsarea unui buton pentru a închide ferestrele de dialog.
„Această evaluare a clarificat ceea ce ştiam de câtva timp: faptul că, în timp ce echipele noastre de ingineri au depus de-a lungul anilor multe eforturi şi multă dedicare pentru a construi Google+, [reţeaua] nu a devenit populară în rândul consumatorilor sau a dezvoltatorilor, şi a avut parte de o interacţiune limitată a utilizatorilor cu aplicaţiile”, potrivit raportului publicat de Proiectul Strobe.
În încercarea de a controla daunele, Google a afirmat că breşa nu a permis infractorilor să acceseze mesajele sau postările utilizatorilor. În plus, compania a susţinut că nu a găsit „dovezi că vreun dezvoltator a ştiut de această breşă sau că a abuzat de Google API” şi nu a descoperit „nicio dovadă că datele vreunui profil au fost utilizate în mod eronat”.