Inteligenţa Artificială ar putea „deveni mai rea decât armele nucleare”, afirmă directorul Tesla Motors

Robot (Shutterstock)
Epoch Times România
07.08.2014

În timp ce tehnologia devine mai avansată, unele persoane sunt îngrijorate că scenariile de coşmar descrise în filmele science fiction ar putea deveni realitate, potrivit DigitalTrends.

Omul de ştiinţă Stephen Hawking a discutat despre pericolele potenţiale ale inteligenţei artificiale, şi aparent Elon Musk este de acord.

Şeful Tesla Motors şi SpaceX a publicat un mesaj spunând că umanitatea ar trebui să aibă grijă în privinţa dezvoltării roboţilor care pot gândi singuri.

„Merită să citeşti 'Superintelligence' de Bostrom”, a notat Musk. ”Trebui să avem grijă cu Inteligenţa Artificială. Are potenţialul să devină mai periculoasă decât armele nucleare”.

Cartea la care se referă Musk este ”Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies” a filozofului suedez Nick Bostrom. În carte, Bostrom argumentează că maşinăriile inteligente ar putea eventual să depăşească inteligenţa umană şi să devină forţa dominantă de pe Pământ.

Într-un mesaj ulterior, Musk a recunoscut că speră că ”nu suntem doar încărcătorul biologic al programului de pornire folosit de superinteligenţa digitală. Din păcate, asta pare tot mai probabil”.

Acesta nu a fost primul caz în care Musk a manifestat îngrijorare cu privire la Inteligenţa Artificială, ceva ce contravine viziunii utopice a tehnologiei ce este prezentată de alte figuri proeminente din Silicon Valley.

În luna iunie, acesta a declarat pentru CNBC că este posibil că un scenariu asemănător filmului „Terminator - Ziua Judecăţii” poate deveni realitate şi că a investit în companiile care dezvoltă Inteligenţă Artificială tocmai pentru a le putea supraveghea.

Faptul că persoanei care vinde zilnic maşini electrice şi care promovează turismul spaţial la scară largă nu-i plac roboţii n-ar trebui să fie prea surprinzător. Aceste tehnologii diferite nu sunt în mod inevitabil legate între ele.

Este uşor să presupui că maşinile electrice, smarthphone-urile şi hologramele vor conduce inevitabil către alte tehnologii precum Inteligenţa Artificială, dar acest lucru nu este neapărat obligatoriu.

Oamenii trebuie să ia decizia conştientă de a dezvolta (sau nu) tehnologii diferite. Musk a ales să excludă una dintre ele, şi probabil că are dreptate să procedeze astfel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor