Întâlnirea pe care a avut-o Angela Merkel în Oraşul Interzis din Beijing

Cancelarul german Angela Merkel (C) împreună cu premieul chinez Wen Jiabao, Marea Sală a Poporului, Beijing, 30 august 2012
Cancelarul german Angela Merkel (C) împreună cu premieul chinez Wen Jiabao, Marea Sală a Poporului, Beijing, 30 august 2012 (MARK RALSTON / AFP / GettyImages)
Fang Xiao
04.09.2012

Când oficiali din partea guvernelor străine vizitează China, petiţionari chinezi nemulţumiţi încearcă deseori să treacă de bariera forţelor de ordine, sperând să obţină şansa de a pleda pentru cazul lor oficialului străin, ca o ultimă soluţie în căutarea dreptăţii. O asemenea situaţie a avut loc în timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel în Oraşul Interzis din Beijing, conform unui jurnalist chinez.

Au apărut postări pe Weibo, versiunea chineză a Twitter-ului, conform cărora, în timpul vizitei lui Merkel în Oraşul Interzis în dimineaţa zilei de 31 august, un protestatar a apărut pe neaşteptate şi a oferit documente despre furtul unor artefacte din vechiul palat. Postările de pe Weibo au fost şterse la scurt timp .

"Un angajat din cadrul Palatului Interzis a trecut de bariera forţelor de securitate şi a înmânat o plângere echipei cancelarului german. Persoana a fost luată de către forţele de securitate", a afirmat Long Can, jurnalist din provincia Sichuan pe pagina sa de Weibo.

Alţi câţiva binecunoscuţi utilizatori ai Weibo au postat acelaşi mesaj, printre ei numărându-se şi activistul pentru drepturile omului Sun Wanbao.

Când a fost contactat telefonic în data de 2 septembrie, biroul din cadrul muzeului din Oraşul Interzis a afirmat că "nu cunoaştem nimic despre asta."

Oraşul Interzis, care a servit drept reşedinţă regală diferitelor dinastii chineze până la începutul anilot 1900, a suferit de pe urma jafurilori şi altor scandaluri în vremurile mai apropiate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor