Institutul pentru Studiul Războiului: Atacurile ruse de la Bahmut şi Avdiivka, "nu doar inutile, ci chiar dăunătoare" Rusiei

Atacarea echipei de lucrători umanitari în Bahmut
Atacarea echipei de lucrători umanitari în Bahmut (Captură YouTube)

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că atacurile forţelor ruse în jurul Bahmut şi Avdiivka au devenit "nu doar inutile, ci chiar dăunătoare pentru planurile ruşilor în următoarea fază a acestei săptămâni", informează The Guardian.

Potrivit ISW, datorită pierderilor de vieţi omeneşti şi de echipamente, forţele ruse nu vor obţine niciun avantaj operaţional prin cucerirea oraşelor Bahmut şi Avdiivka, deoarece vor fi "incapabile să exploateze astfel de progrese".

În actualul context operaţional şi strategic, continuarea de către Putin a acestor operaţiuni ofensive echivalează cu un abuz strategic. Aceasta cheltuieşte puţina putere de luptă rusă urmărind unele câştiguri lipsite de sens din punct de vedere operaţional, în loc să creeze condiţiile pentru a primi şi a învinge o contraofensivă ucraineană pe care toată lumea pare să o aştepte în mod iminent.

Totuşi, ISW a declarat că "încăpăţânarea" lui Putin ar putea avea sens "în cazul unui conflict prelungit, în timpul căruia sprijinul occidental pentru Ucraina scade sau se termină".

Putin ar putea chiar să se refere la aceste operaţiuni pentru a stabili condiţiile unei înţelegeri negociate în termenii pe care i-a articulat deja şi care includ recunoaşterea internaţională a anexării de către Rusia a regiunilor Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson; "neutralitatea" ucraineană; "demilitarizarea" Ucrainei; şi "de-nazificarea" guvernului ucrainean.

ISW a afirmat că ar fi necesare "multiple victorii majore la nivel operaţional ale Ucrainei" pentru a crea "o perspectivă de soluţionare negociată a conflictului actual sau pentru a-l forţa pe Putin să accepte realităţi militare nefavorabile în absenţa unei înţelegeri formale".

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că nici măcar o serie de contraatacuri ucrainene de succes nu ar putea fi suficientă pentru a-l forţa pe Vladimir Putin să negocieze încheierea conflictului.

Într-o actualizare prescurtată, ISW susţine că Putin rămâne angajat să ducă la îndeplinire campania militară în efortul de a "căuta victoria completă în Ucraina".

În schimb, liderul de la Kremlin rămâne concentrat pe atingerea obiectivelor sale iniţiale de război printr-un conflict prelungit în care să câştige fie prin impunerea voinţei sale asupra Ucrainei prin forţă, fie prin ruperea voinţei Ucrainei în urma abandonării Kievului de către Occident.

Acesta a declarat că "multiple contraofensive ucrainene de succes sunt aproape sigur necesare, dar nu suficiente" pentru a-l convinge pe Putin să intre într-o negociere pentru încheierea războiului. În schimb, preşedintele rus pare să "dubleze" războiul, continuând să mărească producţia industrială a ţării sale şi bazându-se pe diverse scheme de mobilizare din umbră pentru a genera puterea de luptă necesară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe