Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului: Nyiro Jozsef a fost un militant al fascismului
alte articole
Scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost un militant al fascismului în Ungaria şi în baza legislaţiei din România, care interzice simbolurile şi promovarea unei asemenea ideologii pe spaţiul public, nu-şi au locul manifestări oficiale la care se pot asocia semnificaţii ale ideologiilor extremiste, consideră Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".
"Nu suntem de acord că se poate face o deosebire, o departajare între omul politic şi scriitorul Nyiro Jozsef, aşa cum se încearcă a se acredita ideea. Opera şi activitatea intelectuală ale unei persoane sunt strâns legate şi ele sunt rezultatul unor valori şi principii despre viaţă ale autorului. Statul român, stat de drept şi garant al valorilor democraţiei, nu poate susţine sau încuraja manifestări ale instituţiilor sale sau ale unor reprezentanţi ai săi - din administraţia publică centrală sau locală - prin care se promovează simbolurile fascismului românesc sau din alte ţări", afirmă, într-o declaraţie acordată luni AGERPRES, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului, Alexandru Florian.
Potrivit informaţiilor furnizate de sursa citată, Nyiro Jozsef a fost membru în Parlamentul fascist de la Budapesta, a scris şi a coordonat ziare de orientare fascistă de la Budapesta şi a fost vicepreşedintele unei comisii parlamentare sub Guvernul Szalasi în octombrie 1944 atunci când a avut loc deportarea evreilor din Budapesta la Auschwitz.
Deşi Nyiro Jozsef nu este responsabil direct de crime împotriva umanităţii, arată sursa citată, el a dus o politică activă de orientare fascistă şi ca jurnalist a promovat valori ale fascismului maghiar, unele dintre articolele sale având şi mesaj antisemit.
În ceea ce priveşte demersurile iniţiate de unii politicieni maghiari de reînhumare în România a rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef, care a murit în 1953 la Madrid, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului îşi exprimă rezerva şi consideră că "un eveniment public, cu reprezentanţi ai statului ungar sau român, ar fi fost un prilej de promovare a unei imagini pozitive pentru un personaj care a făcut politică de extremă dreapta în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial".
Nu în ultimul rând, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului aminteşte că în alte ţări democratice europene astfel de simboluri au fost îndepărtate.
"Un gest semnificativ de protecţie a democraţiei de astfel de simboluri, care au adus crimă în masă şi împotriva umanităţii, a fost făcut, în urmă cu ceva timp, de autorităţile din Austria. Conform mass-media din România, autorităţile austriece au decis să scoată piatra funerară de pe mormântul părinţilor lui Hitler pentru a împiedica astfel ca locul să devină un spaţiu de pelerinaj pentru adepţii extremei dreapta. Subliniem că este vorba despre părinţii lui Hitler", susţin reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului.
Ceremonia de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, programată de organizatori - Partidul Civic Maghiar şi alţi politicieni ungari - să aibă loc duminică, la Odorheiul Secuiesc, a fost anulată după ce Prefectura Harghita a atacat în instanţă adeverinţa de reînhumare.
La faţa locului s-a desfăşurat o ceremonie de comemorare la care au participat preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi liderul partidului de extremă dreapta Yobbik, Gabor Vona.